*

Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhdysvaltojen ulkopolitiikka

Onko Donald Trumpista tullut liian iso riski Yhdysvalloille?

Yhdysvaltain presidentinvaalin tulos selvisi puolisen vuotta sitten, ja virassaankin Donald Trump on ehtinyt olla kolme ja puoli kuukautta. Taivas ei ole pudonnut, mutta lyhyeksi on jäänyt presidentin ansiolistakin. Sieltä löytyvät lähinnä korkeimman oikeuden jäsenen nimitys ja Obamacaren kumoavan lain läpimeno edustajanhuoneessa. Verouudistuksia ja suuria infrastruktuuri-investointeja joudutaan odottamaan, mikä näkyy myös markkinoiden reaktioissa. Pääongelmaksi ovat kuitenkin muodostuneet presidentin henkisen kapasiteetin rajoitteet.

Yhdysvaltain Tomahawk-ohjukset läpäisivät Venäjän puolustusjärjestelmät helposti

Российские С-300 оказались бесполезными против американских крылатых ракет”, on uunituore uutisotsikko ukrainalaisella Vlasti-uutissivustolla (Vlasti 7.4.2017).

Vapaasti suomennettuna: ”Venäläinen S-300[-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä] osoittautui hyödyttömäksi Yhdysvaltain risteilyohjuksia vastaan.

Mitä Trumpin hallinnolta voi odottaa?

Donald Trump voitti marraskuun 8. päivä käydyt Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja astuu presidentin virkaan 20. tammikuuta. Nyt ollaan suurin piirtein siirtymäajan puolessa välissä ja on sopiva hetki analysoida, mitä Trumpin tulevalta hallinnolta voidaan odottaa.

Toivon jälkeen

Nuori yhdysvaltalainen senaattori piti demokraattien puoluekokouksessa vuonna 2004 puheen otsikolla ”the audacity of hope”, suomeksi ehkä jotakin sellaista kuin toivon rohkeus, pelottomuus tai uskaliaisuus. Idean otsikkoonsa senaattori sai seurakuntapastorinsa välittämänä G.F. Wattsin haavoitettua enkeliä kuvaavasta Hope-nimisestä taulusta (ks. kuva). Puhe nosti Barack Obaman uudeksi poliittiseksi tähdenlennoksi, ja tuo noste riitti kantamaan hänet aina maan uudeksi presidentiksi saakka.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä