Vapaavuori haastamassa Orpoa sote aseenaan?

Suomen politiikassa on lähiaikoina ollut Paavo Väyrysen puoluekuvioiden lisäksi pinnalla kokoomuksesta kuuluneet soraäänet Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan, mikä on johtanut, että hallituksen niukan eduskuntaenemmistön takia uudistusten läpimeno on eduskunnassa vaarassa.

Kokoomuksen markkinaliberaaliasiipeä edustava Elina Lepomäki aloitti tyrmäämällä rajusti hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen ja antamalla ymmärtää että äänestää uudistuksia vastaan eduskunnassa. Kokoomuslaisista kansanedustajista myös Hjallis Harkimo ja Susanna Koski ovat olleet hyvin kriittisiä uudistusta kohtaan, mutta eivät ole julkisuudessa sanoneet äänestävänsä uudistusta vastaan, ainakaan vielä.

Koska Sipilän hallituksella on eduskunnassa 105 kansanedustajaa ja koko oppositio on tiukasti uudistusta vastaan, niin sote- ja maakuntauudistuksen läpimeno eduskunnassa ei ole sellainen läpihuutojuttu, mitä Suomen poliittisessa kulttuurissa enemmistöhallitusten aikana on totuttu.

Julkisuudessa on paljon spekuloitu, mikä oli Lepomäen ulostulon motiivi. Lepomäki perustelee vastustustaan uudistukselle sen verran perusteellisesti, että on syytä uskoa, että espoolainen Lepomäki ei oikeasti usko uudistukseen ja pitää maakuntauudistusta oikeasti haitallisena, kuten moni muu kokoomuslainen pääkaupunkiseudulta.

Suomessa on kuitenkin hyvin harvinaista, että hallituspuolueen kansanedustaja äänestää hallituksen esitystä vastaan, varsinkin sote- ja maakuntauudistuksen kaltaista hallituksen päähanketta vastaan, varsinkin kun hallituksella on niukka enemmistö ja jokainen ääni on arvokas. Siksi on syytä pohtia, onko taustalla suurempia poliittisia kuvioita.

Lepomäen ulostulo sai nuivan vastaanoton suurelta osaa kokoomuksen eduskuntaryhmää sekä hallituskumppaneilta. Näkyvin Lepomäkeä puolustanut kokoomushahmo olikin Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, joka tyrmäsi sote- ja erityisesti maakuntauudistuksen hyvin rajusti.

Helsingin pormestarina Vapaavuori on viran puolesta kriittinen sote- ja maakuntauudistusta kohtaan, koska se veisi sotevaltaa pois Helsingin kaupungilta ja olisi Helsingille taloudellisesti epäedullinen kaupungille.

Tänään Vapaavuori jatkoi julkaisemalla blogin, jossa haukkuu uudistuksen, mutta ei tyydy tähän. 

Otteita Vapaavuoren blogista:

"Hieman yleistäen ja kärjistäen puoluekonttoreiden intressi on mahdollisimman laaja ja raskas byrokratiakoneisto. Tällä tavalla ne saavat mahdollisimman monelle maakuntavaaliehdokkaalle jonkun kokouspalkkioita tuottavan luottamuselimen ja pystyvät motivoimaan muitakin kuin kärkiehdokkaita vaaleihin. Samalla puolueiden puolueverotienestit maksimoituvat. Maakuntien oma etu sen sijaan voisi olla suppeampi ja tehokkaampi rakenne ottaen huomioon se, ettei niille ole tulossa yleistä toimialaa, ja että näin ainakin alkuvaiheessa vältettäisiin massiivisen lisäkustannuksia aiheuttavan monimutkaisen koneiston luominen.

Sinänsä on jännittävää, että samainen hallitus, joka alkutaipaleellaan hankki suosiota puhumalla poliittisista virkanimityksistä luopumisesta, byrokratian keventämisestä sekä ministerien ja avustajien määrän vähentämisestä, on luomassa maahan ennenäkemättömän poliittisten virkanimitysten kerrostuman ja politrukkirälssin vyöryn."

"Kaikki edellä sanottu on tietty kuitenkin pelkkää akateemista pohdiskelua. Maakuntauudistushan kaatuu vielä kevään aikana, eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä!"

Vapaavuori ei mainitse kokoomusta nimeltä, mutta kokoomus on ollut Sipilän hallituksen yksi pääpuolue, joten tämä on kovaa arvostelua Vapaavuoren omaa puoluetta tai ainakin sen johtoa kohtaan. Vapaavuori on hyvin varma myös maakuntauudistuksen kaatumisesta.

Kokoomus järjestää Turussa 8.-10.06.2018 puoluekokouksen, jossa puheenjohtaja Petteri Orpon tehtävä on katkolla. Toistaiseksi hänelle ei ole ilmoittautunut vastaehdokkaita, mutta Vapaavuoren toiminta selittyisi, jos hänellä olisi käynnissä puheenjohtajakampanja. 

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen hyväksyminen on aikataulutettu eduskunnassa myös kesäkuulle, tarkempaa päivämäärää ei ole toistaiseksi tiedossa. Voi käydä niin, että näemme kevään aikana kokoomuksen ja hallituksen sisäinen draaman, jossa kamppaillaan samalla sotesta, maakunnista ja kokoomuksen puheejohtajuudesta.

Seuraavanlainen skenaario voi olla Vapaavuorella päässään:

Vapaavuori aloittaa yhdessä Lepomäen ja muutaman muun kokoomuslaisen kansanedustajan kanssa sote- ja maakuntauudistuksen keikuttamisen julkisuudessa, mikä saa Sipilän ja erityisesti Orpon näyttämään heikoilta. Kun painetta on tullut tarpeeksi, niin Vapaavuori ilmoittaa tavoittelevansa kokoomuksen puheenjohtajuutta ja kaatavansa sote- ja maakuntauudistuksen voittaessaan. Kokoomuksen kannatus keskittyy isoihin kaupunkeihin, jotka olisivat maakuntauudistuksen häviäjiä, joten Vapaavuorella on hyvät mahdollisuudet saada paljon tukea kokoomuksen kentältä.

Tässä vaiheessa uudistus voi jo kaatua, jos Vapaavuoren taakse ilmoittautuu yli viisi kokoomuksen kansanedustajaa, jotka samalla sanovat äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Tällöin Sipilän hallitus voi kaatua ja kokoomuksen puoluekokoukseen mennessä Orpo joutuisi tavoittelemaan jatkokautta kaatuneen hallituksen raunioissa.

Sote- ja maakuntauudistus ja Sipilän hallitus voi kestää kokoomuksen puoluekokoukseen asti, mutta jos Vapaavuori siellä voittaa, niin se on sote- ja maakuntauudistuksen loppu ja aika varmasti myös Sipilän hallituksen. Eduskunnassa ei oletettavasti ole haluja muodostaa uutta hallitusta vaalikauden lopun ajaksi, joten edessä olisi loppukesästä hajotusvaalit, joihin Vapaavuoro johtaisi kokoomuksen sen pääministeriehdokkaana.

Tämä on hurja skenaario, eikä Vapaavuori ole toistaiseksi suoraan ilmaissut tavoittelevansa kokoomuksen puheenjohtajuutta. Mutta politiikassa moni asia on mahdollinen, joten asia on vähintään spekulaation arvoinen. Vapaavuori pyrki kokoomuksen johtoon jo 2014, mutta hävisi silloin hieman yllättäen Stubbille. Nyt voisi olla revanssin paikka. Vapaavuori on suosittu kansan keskuudessa, kuten kuntavaalit 2017 todisti, miksi ei muuttaisi suosiotaan pääministerin hillotolpaksi?

 

RogerKulmala
Perussuomalaiset Helsinki

Kansallismielinen perussuomalainen Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu