Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Pika-analyysi brittivaaleista

Theresa Mayn johtamat konservatiivit menettivät eilen käydyissä vaaleissa enemmistönsä parlamentissa, mutta pysyivät selvästi suurimpana puolueena ja Pohjois-Irlannin unionistien tuella pysynevät vallankahvassa. Joissakin toisissa olosuhteissa Mayn voitaisiin katsoneen saavuttaneen torjuntavoiton, mutta koska May itse määräsi ennenaikaiset vaalit murskavoiton toivossa, niin häntä pidetään epäonnistujana enemmistön menetyksen takia. Huonon vaalikampanjan tehneen Mayn asema on tukala ja todennäköisesti hän jättää pääministerin tehtävän. Ulkoministeri Boris Johnson on suurin ennakkosuosikki pääministeriksi, mutta läpihuutojuttu hänen voitto seuraajakisassa ei ole.

Laitavasemmistolainen Jeremy Corbyn johti työväenpuolueen yllättävän hyvään tulokseen ja kasvatti puolueen parlamenttipaikkojen määrää. Kuitenkin vaalitulos oli selkeä tappio työväenpuolueelle. Britannia on kaksipuoluejärjestelmä ja työväenpuolue on toinen pääpuolue, jolloin sen tavoite on vaaleissa aina pääministeripuolueeksi. Tämän vaalituloksen perusteella se ei onnistu. Corbyn kuitenkin jatkanee puolueensa johdossa.

Skotlannissa maan itsenäisyyttä ajava Skotlannin kansallispuolue SNP menetti useita paikkoja konservatiiveille ja työväenpuolueelle. Tulos voidaan tulkita pienoiseksi epäluottamuslauseeksi SNP:n johtamalle aluehallitukselle. Tulos myös vähentää selvästi paineita uuden itsenäisyysäänestyksen järjestämiseen.

Vaalituloksen tarkkoja vaikutuksia pian alkaviin brexit-neuvotteluihin on vielä vaikea arvioida, mutta koska konservatiivit jatkanevat hallituspuolueena, radikaalia käänteitä ei liene luvassa. Brexit toteutuu kyllä.

Vaalien tulokset BBC:n sivuilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Brexit ehkä toteutuu, mutta ns. "Kova" Brexit ei, kuskin paikalla neuvotteluissa istuu nyt Saksa. Brittiuorille, jotka ovat, aivan kuten Suomessakin, EU-myönteisiä, heille tämä vaalitulos oli selkeä voitto,

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Brexit ehkä toteutuu, mutta ns. "Kova" Brexit ei"

"Kova breksit" tuskin on muuta kuin neuvottelutaktiikkaa ja brexitin kannattajille suunnattua rauhoittavaa rtetoriikkaa.

Jos järjelliseen tulokseen brexitissä ylipäätänsä pyritään, mikä olisi politikkojen tehtävä ja politiikan tarkoitus, niin lopullisessa, valmiiksi neuvotellussa brexitissä tuskin mikään käytännössä muuttuisi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jännästi muuten UKIP:n riveistä on siirrytty Labourin äänestäjiksi. UKIP:n aiempi 10 % kannatus on sulanut liki olemattomaksi. Brexitia ajatellen UKIP:n vuoto olisi tullut olla loogisesti enemmänkin toryjen suuntaan. Äänestäjät eivät kuitenkaan ole mikaan looginen joukko, vaan enemmänkin oman onnensa opportunisteja omin älyn lahjoin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Äänestäjät eivät kuitenkaan ole mikaan looginen joukko, vaan enemmänkin oman onnensa opportunisteja omin älyn lahjoin."

Joidenkin tietojen mukaan joissain tutkimulksissa on käynyt ilmi etteivät brexir- äänestäjät oikeasti olleet edes hahmottaneet mistä EU:ssa tai brexitissä on kysymys.

Kansanäänestys tällaisissa asioissa on siis hyvin paljon arpapeliä, lantinheittoon verrattavissa ja syy miksi brexitissä kävi miten kävi, on ilmeisesti kansalaisten turhautuminen koko systeemiin.

Tähän lisäisin omasta puolestani sen että ilmeinen syy kansalaisten turhautumiselle koko poliittiseen systeemiin on ne valheelliset populistiset vaalilupaukset joilla äänestykset yleensä voitetaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko loogista että sdp kannattaa EU:ta. EU on ollut pääoman ja pankkien puolella, syytää 60 mrd kuukausittain pörssiä tukemaan, ja vaatii yleistä palkanalennusta vähiten ansaitseville. Tämäkö on labourin ja sdp:n tavoite?

Toimituksen poiminnat