Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Tekikö Trump väärin erottaessaan FBI:n johtajan?

  • Tekikö Trump väärin erottaessaan FBI:n johtajan?

Tämän päivän kuumiin uutinen Yhdysvaltain politiikassa on kohupresidentti Donald Trumpin päätös erottaa liittovaltion keskusrikospoliisi FBI:n johtaja James Comeyn. Moni on epäillyt, että FBI:n tutkinta Trumpin vaalikampanjan yhteyksistä Venäjän tiedustelupalveluun olisi ärsyttänyt Trumpia liikaa ja Trump olisi päättänyt näpäyttää Comeyn ulos pelistä.

Puhtaan tekninen vastaus otsikon kysymykseen on selvä: Trumpilla oli perustuslain mukaan täysi oikeus erottaa Comey kesken hänen 10-vuotisen kautensa. Presidentti kun johtaa perustuslain mukaan liittovaltion hallinto ja päättää sen johdon erottamisesta ja nimittämisestä.

Eettisesti ja poliittisesti vastaus on selvästi epäselvempi. FBI liittovaltion poliisina valvoo myös liittovaltion poliitikkoja ja erityisesti presidentti Richard Nixonin eroon johtaneen Watergate-skandaalin FBI:n riippumattomuutta poliitikoista on haluttu vähentää. Siksi FBI:n johtajat nimitetään yleensä 10-vuotiskausiksi ja senaatti vahvistaa nimityksen. Trumpin erottaman Comeyn kautta olisi ollut jäljellä vielä vuoteen 2023.

Täysin ainutlaatuiset FBI:n johtajan potkut eivät olleet. Bill Clinton erotti Willian Sessionsin 1993 tehtävästä epäeettisestä toiminnasta epäiltynä.

Trump perusteli potkuja samanlaisilla syillä. James Comey on ollut FBI:n johtajana omapäinen ja hankala. Erityisesti vasemmalta laidalta on kritisoitu Comeyn puuttumista presidenttivaaleihin nostamalla näkyvästi julkisuuteen tutkinnat Hillary Clintonin sähköposteista viime kesänä ja lokakuun lopulla juuri ennen presidentinvaaleja, vaikkei FBI ikinä suositellut syytteiden nostoa. On esitetty arvioita, että Clintonin julkisuuskuvaa vahingoittavan sähköpostikohun lietsominen FBI:n johtajan toimesta olisi jopa ratkaissut koko vaalit. Siksi onkin jossain määrin ironista, että Trump erottaa juuri Comeyn.

Comey ei kuitenkaan ole ollut mikään republikaanien sylikoira. Hänen johtama FBI on tutkinut aktiivisesti Trumpin presidenttivaalikampanjan yhteyksiä venäläisiin tiedustelupalveluihin. Hän on myös pariin otteeseen antanut todistuksia kongressin edessä, joissa hän ei ole suostunut puhdistamaan Trumpia ja hänen lähipiiriin epäillyksistä hämäristä yhteyksistä Venäjään.

Trumpin on raportoitu olleen hyvin ärsyyntynyt hallintoaan kiusaavasta Venäjä-tutkinnoista. Tänään on tullut ilmi, että Comey olisi halunnut laajentaa Trumpin Venäjä-yhteyksien tutkintaa. Väistämättä näyttää siltä, että Trump haluaisi vaientaa kiusallisen tutkinnan erottamalla Comeyn.

Tämä olisi hyvin ongelmallista. Kuten todettu, perustuslain mukaan liittovaltion poliiseja ja oikeusviranomaisia johtaa presidentti ja jos laajoja valtaoikeuksia käyttävä presidentti pyrkisi aktiivisesti hiljentämään itselleen kiusallisia tutkintoja, heikentäisi se väistämättä Yhdysvaltain demokraattisia instituutioita.

Trumpin puolustukseksi voidaan kuitenkin todeta, että mitään selkeää todistetta häntä vastaan Venäjä-kohun yhteydessä ei ole löytynyt ja hänellä oli täysi oikeus erottaa Comey. 

Jos Trump haluaa puolustaa amerikkalaista demokratiaa ja perustuslain uskottavuutta, hän voi nimittää Comeyn seuraajaksi henkilön, jota pidetään yleisesti pätevänä ja riippumattomana toimijana. Sen sijaan selkeän sätkynuken nimittäminen voisi olla virheliike, sillä FBI:n johtajan nimityksen täytyy mennä läpi senaatissa. Siellä republikaaneilla on niukka 52-48 enemmistö ja republikaanien senaattoreissa löytyy tarpeeksi kriittisyyttä, jottei Trump voi olettaa senaatin republikaanienemmistön toimivan hänen kumileimasimenaan.

Onko sitten Venäjä-kohu Trumpin Watergate, joka johtaa Trumpin lähtöön Valkoisesta talosta? Oleellista on, onko Trump tehnyt jotain selkeästi väärää mistä siis ei ole tähän mennessä esitetty todisteita. Comeyn potkut eivät tilannetta pohjimmiltaan muuta, mutta poliittisesti siitä saattaa olla Trumpille harmia, sillä valtamedialle ja demokraattioppositiolle tämä antaa Trumpia vastaan lyömäaseita. Toki nämä tahot yrittävät mustata kaikin keinoin Trumpia, oli perusteita tai ei. Toistaiseksi Trump nauttii sen verran hyvää kannatusta republikaanien poliitikkojen ja äänestäjien keskuudessa, että hänen ei tarvitse pelätä asemansa puolesta. Ns. "savuava aseen" löytyminen Venäjä-kohuun liittyen voi muuttaa tilanteen nopeasti. Kuinka todennäköistä tällaisen löytyminen on? Sitä ei tiedetä.

Lähtökohtaisesti Trump jatkaa demokraattisesti valittuna presidenttinä tehtävässään kautensa loppuun saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Miellyttävästi neutraalia keskitiellä tasapainotteleva blogi Janne Kejon omaan verrattuna. Oma arvio tilanteesta on aika lailla 1:1.

Potkut Comeylla oli edessä olisi vaalit voittanut kumpi tahansa. Hillary olisi hänet erottanut juuri samasta syystä; politiikkaan puuttuminen juuri ennen äänestyspäivää. Sitä ei tiedä oliko potkujen syy Venäjä-tutkinta vaiko Hillaryn pääsy kuin veräjästä vaiko molemmat.

Potkujen tyyli osoitti tosin Trumppimaista pikkumaisuutta, sillä media sai tiedon potkuista ennen Comeyta. New York Timesin toimittajan, Michael S. Schmidtin mukaan Comey oli puhumassa FBIn agenteille Los Angelesissa kun uutinen potkuista näytettiin takana olleista näytöistä jonka jälkeen FBIlle ojennettiin eroilmoituskirje.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Olisi ollut korrektia Trumpin hallinnolta varmistaa, että Comey tietää potkuistaan ennenkuin siitä tulee julkista tietoa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Luultavasti Trumppi on sitä mieltä, että Comey on epäpätevä virkaansa, onhan Hillary Clinton vieläkin vapaana, eikä posessa. Kyllä niistä sähöpostisotkuista olisi helposti kyhännyt syytteet maanpetoksesta ja 20-30 vuotta tiilenpäiden kattelua Hillarylle.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Comeyn potkujen tiimoilta on Youtubessa lukuisia videoita ja kiinnostavinta niissä on se, että kommenttiosioissa amerikkalaiset suorastaan riemuitsevat siitä että kyseinen herra sai fudut Sen syynä voi olla, ettei Comey heittänyt Hillary Clintonia häkkiin sähköpostisotkujen vuoksi, ja kansalaiset kokevat hänet täysin epäpäteväksi/korruptoiduksi.

Muistutan vielä, että "Hillary Clinton for prison 2016"- paitoja myytiin valtavasti viime vuonna, ne olivat megahittituote. Hinta oli 9,95 taalaa, ostin itsekin sellaisen ja toivoin paidan messagen toteutuvan. Toisaalta, voin pitää sitä kyllä ylläni, vuodella ei ole väliä, kunhan vaan saavat sen eukon poseen.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Jep, kyllä Trump on Hillaryn perässä ja tekee kaikkensa että hän sinne vankilaan joutuu.

Hillarya metsästän ..

Potkut Comeylle...

Jore Puusa

Timo Nenonen
kommenttiosioissa amerikkalaiset suorastaan riemuitsevat siitä että kyseinen herra sai fudut Sen syynä voi olla, ettei Comey heittänyt Hillary Clintonia häkkiin sähköpostisotkujen vuoksi, ja kansalaiset kokevat hänet täysin epäpäteväksi/korruptoiduksi.
-------------------------------
1. Riemuitsevatko KAIKKI amerikkalaiset?
2. Katsoitko VAIN itseäsi tyydyttäviä videoita?
3. Kokevatko KAIKKI kansalaiset hänet epäpäteväksi?
4. Comeyko oli ITSE heittänyt Clintonin häkkiin?
-------------------------------
kunhan vaan saavat sen eukon poseen.

1.Oletko tavannut Hillary Clintonin?
2. Millaisista lähteistä olet saanut kuvan, että hän kuuluu vankilaan, objektiivisista?
3. Miten hyvin puhut ja kuuntelet englantia? Saatko kielitaitosi perusteella objektiivisen kuvan USA:n asioista.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

3. Miten hyvin puhut ja kuuntelet englantia? Saatko kielitaitosi perusteella objektiivisen kuvan USA:n asioista.

Olen 20-vuotiaasta asti osannut englantia siten, että ajattelen englanniksi, vaikka olen suomalainen.Käytännössä suomi ja englanti ovat "äidinkieliäni".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, tekeekö rikoksesta epäilty väärin pyrkiessään hävittämään johtolankoja? Ja ketä kohtaan väärin?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Pitkän tauon jälkeen vilkaisin puheenvuoroa. Ensiksi silmääni sattui USA-tutkijan ja osa-aikademarin sössötys ja sitten tämä. Sinulla selkeästi parempi analyysi tilanteesta.

Silmään sattui kuitenkin yksi moka - esität varmistettuna faktana, että Comey olisi halunnut laajentaa tutkintaa ja pyytänyt lisärahoitusta.

Copypaste Reutersilta:

A congressional source with knowledge of the matter said Comey told lawmakers within the past few days he had asked the Justice Department to make additional resources available - mainly more staffing - for the Russia probe.

Comey informed lawmakers of that request after the Senate Intelligence Committee, conducting its own investigation, had asked the FBI to speed up its Russia inquiry, the source said.

Democrat Dianne Feinstein, the Senate Judiciary Committee's top Democrat, told reporters she understood Comey was seeking more resources for the FBI investigation.

Responding to media reports that Comey had asked Deputy Attorney General Rod Rosenstein last week for a significant boost in resources for the agency's probe, Justice Department spokesman Ian Prior said in an email: "Totally false."

Eli yksi nimetön lähde kertoo, että lisävaroja olisi pyydetty, ja oikeusministeriö (ilmeisesti virkavastuulla) toteaa, että ei pidä paikkaansa.

Sehän ei tietenkään estä CNN/WaPo/NYT/Iltalehti-planeettaa huutamasta asiaa niin moneen kertaan, että siitä jää muistijälki - riippumatta siitä, miten asia oikeasti on.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Totta, olisi pitänyt olla tarkempi ja muotoilla, että tällaisesta on raportoitu, eikä ole varmaa tietoa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Yhdysvallat on joutunut pahaan perustuslailliseen kriisiin. Ulospääsyä tähän ei tuo muu kuin riippumaton tutkinta Venäjä-kytköksistä. Linkki puhukoon puolestaan.

http://yle.fi/uutiset/3-9605883

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Roskaa, hyvä Mikkola.

Mikä perustuslaillinen kriisi, ja kenen mukaan?
Mitä mielestäsi tuossa artikkelissa oli, kun se puhuu puolestaan?

Onko joku olettanut, että tutkimukset eivät jatkuisi? Että kongressi ei nimittäisi ja vaatisi riippumatonta tutkimusta?

Ilmeisesti olet jossain sellaisessa narratiivissa, missä Comeyn potkujen jälkeen Venäjä-kytkösten tutkimus vaarantuu. Miten niin?

EDIT: perustuslaillisesta kriisistä:
Trump's actions are constitutional but violate powerful political norms

It’s not a constitutional crisis. Technically, President Donald Trump was within his constitutional rights Tuesday when he fired FBI Director James Comey. The Federal Bureau of Investigation is part of the executive branch, not an independent agency. But the firing did violate a powerful unwritten norm: that the director serves a 10-year, nonrenewable term and is fired only for good cause.

Näin kirjoitti Noah Feldman (professor of constitutional and international law at Harvard University and was a clerk to U.S. Supreme Court Justice David Souter)

http://www.bloomberg.com/view/articles/2017-05-10/...

Jore Puusa

Lähtökohtaisesti Trump jatkaa demokraattisesti valittuna presidenttinä tehtävässään kautensa loppuun saakka.
------------
Olen hillittömästi miettinyt miksi perussuomalaiset pitävät Trumpista.
Mies on miljardööri ja kaaaaukana tavallisesta kansasta.
Persujen agenda on aivan toinen kuin se millä Trump on rahansa ja asemansa luonut.
Täytyy olla niin, että koska Trump valehtelee sujuvasti, puhuu rumia ja kourii naisia (heitä vihaten) on se sopivaa ja kiihottavaa maamme persuille.....köyhää kansaa murjovasta politiikastaan huolimatta.
Populismin ydin siis toteutuu, valheen kertominen ja kuunteleminen on hauskempaa, kuin ikävän totuuden - jos vielä lisäksi loukataan ( eliitin) ihmisiä mahdollisimman pahasti. (samalla kuuluen itse eliittiin kuten Trump tai Soini)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Varmaan kannattaa vielä miettiä hillittömästi lisää. Ehkä koko alkuperäinen havaintosi on itsessään väärä, ja persut eivät sen kummemmin pidä Trumpista. Ehkä persut eivät vain jaa saman kokoluokan antipatioita Trumpia kohtaan, kuin mitä joillan muilla on.

Itse en pidä Trumpista ja monet hänen ohjelmansa kohdista ovat päättömiä. Monet kohdat puolestaan ovat hyvinkin järkeviä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trumpfaneja löytyy mitä kansanedustajiin tulee eniten persuista, sen lisäksi pari kokoomuslaista. Eipä kait muita.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

"Lähtökohtaisesti Trump jatkaa demokraattisesti valittuna presidenttinä tehtävässään kautensa loppuun saakka."

Miten tämä on Trumpin fanitusta? Trump on valittu perustuslain mukaisesti vaaleilla presidentiksi. Ei hän ole lähtemästä siitä kesken kauden mihinkään, jollei jotain hyvin raskauttavaa paljastu. Suomalainen media ja ns. asiantuntijat ovat vaan lietsoneet sellaista paniikki-ilmapiiriä, että Trumpin ero ja viraltapano olisi jotenkin väistämätöntä. Tämä on harhaluulo. Trump nauttii selkeää luottamusta republikaaneissa ja tämä riittää pitämään hänet virassaan kauden loppuun. Senaatissa viraltapanotuomion langettaminen vaatii 2/3 enemmistön, eli aika monen republikaanisenaattorituen. Kukaan republikaanisenaattori ei ole edes vihjaissut tällaisesta.

Toimituksen poiminnat