Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Avautuminen persujen tuloksista puoliväliriihessä

  • Avautuminen persujen tuloksista puoliväliriihessä

Ketuttaa Sipilän hallituksen puoliväliriihen tulos perussuomalaisille. Puolueen johdon prioritteetit ovat aivan väärässä ja neuvotteluissa ei ole strategista pelisilmää. Nyt on aika vaihtaa johtoa!

Ensinnäkin painavan oikeusministerin salkun vaihtaminen kevyeeseen kulttuuriministerin salkkuun oli typerä päätös. Puolueen koko olemassaolon aikana yksi keskeinen teema on ollut rangaistusasteikon kiristäminen. Kun puolue vihdoin pääsee hallitukseen, niin oikeusministerin salkusta luovutaan, ennenkuin mitään saadaan aikaan. Surullista.

Oli myös selkeä virhe laittaa tehtävään täysin kokematon ja koulutusta vailla ole Jari Lindström, joka ei siinä pärjännyt. Perussuomalaiset saa niin vähän ministerisalkkuja, että valinnat pitäisi tehdä paremmin. Huteihin ei ole varaa.

Olisikohan niin, että oli pakko saada Terholle salkku ennen puoluekokousta pj-kampanjan vaudittamiseksi. Jos näin on, niin oma hyöty asetettiin puoluen edun edelle. 

Maahanmuuttopolitiikkaan ei saatu lisäkiristyksiä. Pakolaiskiintiön nosto oli torjuttu jo hallitusohjelmassa. Suomen löysä linja ja EU:n sisäiset siirrot jatkuvat.

Puolustukseen ja turvallisuuteen saatiin lisää rahaa. Hyvä niin, muttei muuta sitä Suomen puolustusbudjetti on liian pieni littoutumattomalle Venäjän naapurimaalle. Surullista on, että puolustusministeri Jussi Niinistö keskittyy määrärahojen tarpeeksi korkean nostamisen sijasta puolustusvoimien sodanajan vahvuuden nostamiseen paperilla (vähän aika sitten se nousi 280 000). Mutta kun lisärahoja ei saatu kunnolla, niin todellista vaikutusta sillä puolustuskykyyn ei oiekastaan ollut. Eikä niitä jalkaväkimiinojakaan saatu, vaikka vaaleissa niin mainostettiinkin.

Talouden puolella Suomen talous on mahdollisesti alkanut vihdoin kasvaa. Silti ekonomistien yleinen arvio on, että jos hallitus ei uudista työmarkkinoita ja säästä lisää, niin talouskasvu ei riitä täyttämään hallituksen omia talouspoliittisia tavoitteita velkaanumisen taittamisen ja työllisyysasteen nousun suhteen. Taas yksi hallitus siis, joka ei pysty tekemään, mitä lupasi. Toki Sipilän hallitus on parempi kuin edellisen kauden sateenkaarihallitukset, mutta olen silti pettynyt.

Ainoa todella positiivinen oli pakkoruotsia heikentävän kielivapauskokeilun toteutumisen varmistus, mutta se on liian pieni saavutus perussuomalaisten kokoiselle puolueelle.

Politiikassa ei saa kaikkea mitä haluaa, mutta henkilökohtaisesti olen pettynyt, että puolueestani on tullut hallituksessa kokoomuksen ja keskustan apupuolue. Jotkut johdossa saavuttavat henkilökohtaisiaan hillotolppia, mutta kentältä katsoen johto on laukalla väärään suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soinin sanoin voi todeta koko puolueesta, että osui ja upposi.

Soini huomasi realiteetit. Ei puolue pääse olkenkaan mihinkään hallitukseen ellei olisi nyt mennyt. Maksimi määrän saavutti äänestäjiä jytkyssä, se ei riittänyt.

Nyt puolue menee just Keskustan ja Kokoomuksen pillin mukaan hallituksessa. Puolue on Soinin puolue siitä ei pääse mihinkään ja Soinin jälkeen se täytyy käytännössä keksiä uudestaan.

Menetti äänestäjänsä. Maahanmuuttokriittisten äänestäjien äänillä pääsee vain pienpuolueiden joukkoon.

Aika ajoi Soinin näköisen PS puolueen ohi ja Soini muuttui. Mediamaailma muuttui hänen ympärillä toisenlaiseksi. Hänen tyylinsä ei toimi netissä, eikä siellä myöskään somessa. Nuoremmat poliitikot hallitsevat sen paremmin. Soini on printtimedian ja tv-aikakauden poliitikko ja lähtee eläkevirkaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ehdottaisin seuraavaa toimenpidettä Perussuomalaisilta. Seuraavissa eduskuntavaaleissa ei otettaisi ehdokkaaksi yhtäkään nykyistä kansanedustajaa tai ministeriä. Kaikki takinkääntäjät ja lupaustensa pettäjät tulee vaihtaa kertaheitolla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jatkaisin hiukan juttuani. Itse olen sitä mieltä, että Perussuomalaisten puolueen jäsenten, tulisi kieltäytyä tekemästä vaalityötä näille takinkääntäjille seuraavissa eduskuntavaaleissa, mikäli puoluejohto heitä ehdokkaiksi ottaisi. Tämä olisi jäsenistöltä vahva kannanotto näille takinkääntäjille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On aika ääliömäinen temppu, kun kannatus perustuu pettyneiden äänestäjien ääniin ja kääntääkin takkinsa, jotta pääsee hallitukseen. Seuraava puheenjohtaja joutuu toteamaan julkisuudessa Soinin tekemät virheet ja puolue sanoutuu niistä irti, jotta olisi edes pienikin mahdollisuus lisätä kannatusta.

Juha Hämäläinen

Kröhöm, tuota, tuota. Näin ulkopuolisena haluaisin kaikella kunnioituksella kysellä, jos vaan sopii, että kuka PerusSoinilaisista lähtee ministerinä sateenkaarilippu kädessään örveltämään tuleviin kiekon MM-kisoihin ?

Eikö tuo "esiintyminen" ole jo hallitusohjelmassa ?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Uskoisin vanhana tosikkona, että kyseisen mahdollisen edustustehtävän voi hoitaa jollain hieman maltillisemmallakin tavalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Olisikohan niin, että oli pakko saada Terholle salkku ennen puoluekokousta pj-kampanjan vaudittamiseksi."

Eiköhän se mennyt niin päin että järjestettiin Terholle Eurooppaministerin salkunkin sisältävä pesti, jossa voi jatkaa pj-vaalien jälkeen, ja Soini ulkoministerinä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Asiantuntijat ja ''viisaat'' löytyvät aina ulkopuolelta, ja yleensä niitä nousee kuin sieniä sateella, jos vaaleissa tulee tappio.

Huvittavinta on aina lukea, mitä olisi pitänyt tehdä, ja, että tämä nykyinen linja on täysin väärä

Jokainen näistä asiantuntijoista ei ole politiikassa saavuttanut edes promillen vertaa siihen, mitä esim. Timo Soini on tehnyt.

Tällaisilla hätähousuilla on nykyään persuissa suuri kannatus, eivät raukat ymmärrä mistään muusta kuin maahanmuutosta ja maahanmuutosta.

Samaa paniikkia on tietysti joka puolueessa, mutta persuissa tämä koohotus ja ''minä kyllä tiedän'' asenne on eniten pinnalla.

No nythän te saatte uuden puheenjohtajan kesällä, ja ihan koko Suomen puolesta toivon, että se on Halla-Aho, siitä tulee mukavat vuosikaudet oppositiossa.

Yhden asian liikkeet eivät vain menesty, mutta se taas on hyvä asia meille kaikille muille. :)

PS. Jari Lindström on ollut yksi koko hallituksen parhaista ministereistä, kokemattomuudesta huolimatta.

Niko Sillanpää

Paremminkin tämä ministeriökombinaatio persuille toimii kuin oikeusministeriö.

Kulttuuriministeri voi tehdä lähes kokonaan vihervasemmistolaisen kulttuuriväen elämän hankalaksi.

Samassa mielessä toinen avainposti olisi ollut opetusministeri, olisi päässyt vaikuttamaan esim. perusopetuksen sisältöön poistaen gender-feminismin, sukupuolisensitiivisyyden, multikulturalismin jne. uusvasemmistolaisen identiteettipolitiikan opetusohjelmasta ja toisaalta leikata tai lopettaa näiden teorioiden opetuksen ja tutkimuksen yliopistoista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sehän se kulttuuriministerin toimenkuva onkin: tehdä kulttuuriväen elämän hankalaksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eikös siinä mmainittu, vihervasemmistolaisen kulttuuriväen? Eli ei kannata vääristellä asioita.

Mutta Perussuomalaisena taiteilijana se kohtelu jonka kohteeksi olen itse joutunut vihervasemmistolaisten taiteilijoiden kohdalla, on täysin posketonta ja vieläpä ihmisoikeuksien vastaista.

Minä taiteilija poistaisin kaikki taiteen julkiset tuet ja laittaisin taiteilijat samalle viivalle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

"...lähes kokonaan vihervasemmistolaisen kulttuuriväen."

Olet oikeassa, tuohan sulkee pois "perussuomalaisen kulttuuriväen" syrjimisen. Sinä ja Kalle Erkkilä voitte nukkua yönne rauhassa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #16

"Olet oikeassa, tuohan sulkee pois "perussuomalaisen kulttuuriväen" syrjimisen."

Meillä ei siis ole muuta kulttuuriväkeä kuin vihervasemmistolaiset ja Perussuomalaiset?

Jo kerran huomautin asioiden vääristelemisestä ja heti perään teet taas samaa. Täytyy sanoa propagandan olevan kerrassaan ovelaa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #15

Kuka sinua tai taidettasi on vainonnut? Kukaan tuntemani vasemmistolainen, vihreä tai muuten vain ei-persu ole koskaan kuulleetkaan sinun taiteestasi. Sekö tässä kiukuttaa, kun kukaan ei todellisuudessa suostu edes arvostelemaan? Pitää tuokin ihan itse keksiä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #46

Kallinen, hienoa että tarkensit, että kukaan tuntemasi taiteilija, koska niitä tuskin on montaa.

Minulla on A5 kokoa oleva 610-sivuinen kirja jossa valotan tarkemmin näitä kysymiäsi asioita, ne ovat liian monimutkaisia ja monisyisiä täällä kerrottavaksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #53
Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #53

Lukutaiteellinen silmäsi on pettänyt. En kirjoittanut riviäkään tuntemistani taiteilijoista. Mainitsin vain, että kukaan ei-persuystäväni ole koskaan maininnut sinusta mitään. Ei silti, eivät persuystävänikään tunne taidettasi.
Myöskään kuvataiteilijamatrikkeli ei tunne sinua. Sinne pääsyyn on omat kriteerinsä. Tässä hieman osviittaa sinun avuksesi:

"Valintaperusteet
Suomen Kuvataiteilijat  –matrikkeli on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema hakemisto suomalaisista ja Suomessa asuvista ammattikuvataiteilijoista.

Matrikkelissa ovat mukana seuraavien Suomen Taiteilijaseuran jäsenliittojen taiteilijajäsenet: MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto.

Verkkomatrikkeliin voidaan hakemuksen perusteella hyväksyä myös ammattitaiteilijoita, jotka eivät kuulu mihinkään edellä mainituista jäsenliitoista. Tällöin hyväksynnästä päätetään vertaisarvioinnin pohjalta. 
Arvioinnissa tarkasteltavia kriteereitä ovat:
1. Taiteellisen työn taso
2. Ammattimainen ja aktiivinen toiminta kuvataiteilijana
3. Kuvataidekoulutus
4. Keskeisiin kokoelmiin hankitut teokset
5. Taiteilijalle myönnetyt apurahat ja palkinnot kuvataiteen alalta
Hakijoita pyydetään hakemuksessaan perustelemaan, kuinka edellä mainitut kriteerit täyttyvät.
Hakemuksia otetaan vastaan kaksi kertaa vuodessa, 30.10. ja 30.4. mennessä."

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/valintap...

Sinulla on mahdollisuus osallistua vielä tänä vuonna jäsenyyden hakemiseen. Ensimmäinen haku taitaa jo mennä ohi. Pidä kiirettä, mutta toiseen kyllä ehdit. Missä muuten voisi sinun hengenlentoosi kuvataiteen alueella tutustua?

Niko Sillanpää

#13: Miksi yhteiskunnan pitäisi tukea politisoitunutta osaa taiteesta varsinkin, kun tämä politisoitunut osa puhuu vain kieltä ja puskee yhtä agendaa, eli yllä mainittua?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Valtiovalta on katsonut tehtäväkseen tukea taidetta, mutta ei se sitä tarkoita että yksittäisen poliitikon pitäisi määritellä taiteen sisällön omien poliittisten mieltymystensä mukaan.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #19

#19: No, niinhän kuitenkin tapahtui esim. Paavo Arhinmäen kaudella. Mutta ehkä ne olivat niitä parempia poliittisia mieltymyksiä.

Ehdotinkin yllä, että yhteiskunnan tuki vietäisiin pois kaikelta puoluepolitisoituneelta taiteelta, ei vain jokin tyypin tai tietyn ideologian.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #20

Sillanpää voisi kertoa ne taiteelle ja taiteilijoille myönnetyt avustukset, joita Arhinmäki on myöntänyt poliittisten mieltymyksien mukaan. Samalla voisit kertoa mitä on tuo puoluepoliittinen taide.

Onko tämä logo puoluepoliittinen?

http://1.bp.blogspot.com/-drY57THQWWU/TyvlyOaHURI/...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuskin oli kyse muusta kuin persujen tarvitsemasta ylimääräisestä ministeristä ja siihen mitä otettavissa oli: opetus-ja kulttuuriministeriöstä kulttuuri ja urheilu, sekä Soinilta Eurooppaministeri. Siinä sitten sai kokoomus vastineeksi oikeusministeriön ja keskusta kenttäväelleen mieluisamman maatalousministerin.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Suomen kielen asema määriteltiin heti itsenäisen Suomen tasavallan vuoden 1919 hallitusmuodossa, jonka 14. pykälän 1. momentin mukaan maan kansalliskielet olivat suomi ja ruotsi. Vahva ja varakas ruotsinkielinen porvaristo halusi varmistaa että suomen hallintojärjestelmään tuli vahva ruotsinkielinen edustus.

Tällä asetuksella suomeen on vuosien varrella syntynyt keinotekoinen kaksoishallinto/byrokratia, jota hallitsee pieni vähemmistö,ja joka on paisunut kuin "pullataikina" eri julkisen sektorin palvelualoille.

Näitten sanojen taakse kätkeytyy suomalainen kaksoishallintojärjestelmä joka arvioiden mukaan maksaa noin 3-5 miljardia (eri arvioiden mukaan) Sekä 33 ruotsinkieliselle kunnille tulonsiirtoa/kielilisiä 94 milj€ vuodessa 10-vuodesssa noin 1- miljardi. sekä optioina vuosikymmenien varrella tulleet ja tulevat julkisen sektorin työpaikat, joidenka hakijoiden ammattitaitoa on mitattu ruotsinkielellä.

Hallituksessa istuessaan kielipuolue RKP on kynsin hampain pitänyt tinkimättä näistä eduista kiinni. Nyt säästötalkoissa on leikattu vanhusten palveluista, lapsilisistä,varhaiskasvatuksesta, terveydenhoidosta, koulutuksesta, työttömyyskorvauksista ym.(eli muitten etuisuuksista saa tinkiä)

Kun Ahvenanmaan asemasta vuosikymmeniä sitten neuvoteltiin Kansainliitossa, Ison-Britannian delegaatti sanoi, että Suomi on siitä eriskummallinen valtakunta, että siellä vähemmistöllä on enemmistön oikeudet ja enemmistö sietää kohtelua, jota kaikki muut sivistyskansat pitäisivät kansallisena häpeänä. Tämä häpeä vaan jatkuu...................

Nämä sanat ovat mitä ajankohtaisimmat myös tänään. Kun maassamme puhutaan kahden kansalliskielen vaalimisesta, se tarkoittaa käytännössä aina ruotsin kielen etujen vaalimista,sekä aina suomen kielen ja suomenkielisten kustannuksella.

Kun Perustuslakia uudistettiin vuonna 1999, ja sen 17. pykälässä mainitaan kansalliskielten lisäksi kolmen muun kotimaisen kieliryhmän eli saamenkielisten, romanien ja viittomakielisten oikeudet sekä muiden ryhmien oikeudet, olisi siihen kuulunut myös päivittää ruotsinkielinen vähemmistö, muitten pohjoismaiden sekä sivistysvaltioiden mallin mukaan, jossa turvaamme kaikkien vähemmistökielien oikeudet kansainvälisten sopimuksien mukaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Taas sinä levität täällä tuota sontaa. Ruotsinkieliset suomalaiset kyllä verorahoillaan kustantavat käyttämänsä omankieliset palvelut. Ei siitä varmasti kerry minkäänlaista kulunkia suomenkielisille. Suomenruotsalaisten yksityisten ja yritysten verorahaa jää reilusti vielä ylikin, taloudellinen toimeliaisuus ja veronmaksukyky kun on siinä joukossa keskimäärin parempaa kuin Suomessa keskimäärin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuossa on tosiaankin jännä tulkinta joka näyttäisi perustuvan siihen, että kaikki ruotsinkieliset palvelut voitaisiin poistaa. Tulee varmaankin joillekin yllätyksenä, että kielestä huolimatta ne koulut ja terveyskeskukset pitää olla, kielestä huolimatta tarvitaan erilaisia palveluita. Kun noita "säästöjä" oikein tutkailee, niin taitaisivat jäädä varsin minimaallisiksi, sillä oikeasti kyseessä on tavalliset palvelut joita ei voi leikata minkään kieliuudistuksen nimissä.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #22

33 ruotsinkieliselle kunnille tulonsiirtoa/kielilisiä 94 milj€ vuodessa 10-vuodesssa noin 1- miljardi, ei mikään pikku raha, kuitenkin ne on hulppeasti ylimitoitettu.

Kielilisällä jo saataisiin noin 1500 henkilöä vuodessa palkattua esim. vanhuspalveluun.

Samoin leikkikielinen kaksoishallinto/byrokratia maksaa noin 3 miljardia€
maahanmuuttajat on jo ylittänyt suomenruotsalaisten määrän, ja oppivat suomen noin 1-3 vuodessa.Kielipalvelut toimitetaan heille mitä laki määrää.

muualla ei ole näin typerää ja kallista kielilakia.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #23

Erittele mistä nuo 3 miljardia byrokratiaan ja hallintoon kaksikielisyyden ylläpitämiseksi tulevat kun näköjään tiedät mitä se maksaa.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Joitakin vuosia sitten oli esillä Kokkolan hallinnollinen suuntautuminen vaihtoehtoina Oulu ja Vaasa. Ouluun meno kaatui vaikka sieltä löytyi virkaruotsitodistus kaikilta asiaankuuluvilta virkamiehiltä.
RKP:n vaatimus Vaasasta hyväksyttiin koska siellä oli äidinkieleltään ruotsinsuomalaisia virkailijoilta. Virkaruotsin todistus ja kielitaito olivat turhia.
Tämä yksin tekee turhaksi pakkoruotsin. Ei ole mitään hyötyä osata ruotsinkieltä ellei se ole äidinkielesi.

Samoin väännettiin Seinäjoen keskussairaalasta, virkaruotsi ei meinannut kelvata, Vaasan ruotsin murteen takia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #27

https://www.youtube.com/watch?v=wtLPV2V287g

Tarkkaa hintalappua en osaa tarkasti sanoa, muuta kuin mitä julkisuudessa on kirjoitettu, arviot vaihtelevat.3-5 miljadiin€ ei sitä kyllä löydy valtion budjetissakaan.

Arvailla voiesim. mitä vientiyritykset ovat vuosien varrella menettäneet, heikon kielitaidon vuoksi.(tälle on hintalappua vaikia laittaa)
Joka vuosi Suomalaisilla yrityksiltä mailmalta jää hyviä sopimuksia tekemättä ja mahdollisuuksia käyttämättä kielitaidon ja monikulttuurisen pätevyyden puuttumisen vuoksi. Kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten on mahdollisimman hyviin tuloksiin päästäkseen pystyttävä muodostamaan erilaisista kieli- organisaatiokulttuureista, verkostoja toimiva kokonaisuus ja viestimään tehokkaasti, tähän toimintaympäristöön ei Ruotsin kieli ole pystynyt vastaamaan.

Huomioitavaa on että Ruotsi ja muut pohjoismaat, ovat kielellisesti osaavampia,ja monikielisempiä, ja ovat jo osana kaupallista kieliorganisaatiota. Tässä Suomi on auttamattomasti jäljessä

Sekä sitä turhaa pakkoruotsittamista koko kansalle.Ota tästä sitten selvää

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #28

Niin. Et osaa sanoa mutta heittelet kuitenkin lukuja hihasta ja arvailet.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #29

Aivan samoin kuin kuka tahansa , heitin arvioita mitä julkisuudessa kerrotaan.

Pakollinen ruotsin kielen opetus repii jo suomenruotsalaistenkin rivejä. Ylen tilaaman mielipidemittauksen mukaan liki 40 prosenttia suomenruotsalaista on valmiita luopumaan pakollisesta ruotsin opetuksesta. Myös RKP:n varapuheenjohtaja ehdottaa pakkoruotsin lopettamista. YLE Uutiset,

Myös yli puolet kunnajohtajista olisi valmis luopumaan kaksikielisistä palveluista, käytännössähän nykypolvo osaa jo suomen kielen on % prosentti joka ei osaa ja se vanhemmassa ikäpolvessa.

22.12.2010.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #30

Sinulta kysyttiin, että mihin tietosi perustuu ja vastauksesi oli "heitin arvioita mitä julkisuudessa kerrotaan."
Kerro nyt edes se julkisuudessa ollut tietolähde!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

"Joka vuosi Suomalaisilla yrityksiltä mailmalta jää hyviä sopimuksia tekemättä ja mahdollisuuksia käyttämättä kielitaidon ja monikulttuurisen pätevyyden puuttumisen vuoksi."

Ottamatta kantaa pakolliseen ruotsiin:

Niin, vieraiden kielten kirjoittaminen yo-kirjoituksissa vähenee huolestuttavasti vuosi vuodelta siitäkin huolimatta että ruotsia ei enää ole pakko kirjoittaa. Missähän vika piilee jos karkeasti yleistettynä luullaan että englanti riittää - koulujärjestelmässä, oppilaissa, oppilaiden vanhemmissa vai millä perusteella ruotsinkielessä?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #31

Hyvä kysymys, johon on reagoitu.

kieltenopiskelu monipuolistuisi, jos kuntia kannustetaan myös tarjoamaan koululaisille ylimääräisiä, niin sanottuja A2-kieliä alakoulussa ja B2-kieliä yläkoulussa. Näiden järjestämiseen on suunniteltu valtionavustusta.

Rahaa saisi vain siinä tapauksessa, että kunta järjestää opetuksen ylimääräisenä eli kielen tunnit ylittävät minimituntimäärän. Jos kunta tarjoaa kieliä osana valinnaisia aineita, avustusta ei tipu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Entä onko kartoitettu missä määrin opettajia olisi saatavilla?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #34

Kaikki uudistukset vie oman aikansa, mielestäni tärkein on saada opiskelijat opettelemaan kieliä, nyt tuo pakkoruotsi nuorten mielipiteiden mukaan vie motivaation.
Meillä on vuosikymmeniä tullut pakkoruotsista ruotsin opettajia, muutokset vie aikaa.

...........................................................................
.

Ruotsissa sivistysvaltiossa

Valtiopäivät päättää toukokuun alussa, tulisiko hallituksen tehdä selvitys siitä, laskettaisiinko suomenruotsalaiset jatkossa mukaan kansallisiin vähemmistöihin. Vain Ruotsidemokraatit vastustanee.

Suomenruotsalaisten sisällyttämistä Ruotsin kansallisiin vähemmistöihin pitäisi selvittää. Tätä mieltä on valtiopäivien perustuslakivaliokunta. Valiokunta ehdottaa, että valtiopäivien tulisi kehottaa hallitusta tekemään tällaisen selvityksen.

Valtiopäivien perustuslakivaliokunnan mukaan parhaillaan meneillään oleva selvitys kansallisten vähemmistöjen ja vähemmistökielien oikeuksien toteutumisesta ei sisällä suomenruotsalaisia. Siksi valiokunta ehdottaa, että Ruotsin suomenruotsalaisten asemasta tehtäisiin oma selvitys.

Ehdotus siitä, että valtiopäivät kehottaisi hallitusta tekemään selvityksen Ruotsin suomenruotsalaisten asemasta perustuu keskustapuolueen ja moderaattien tekemiin aloitteisiin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #35

Esitin runsas tunti sitten sinulle kysymyksen Jairi. Et ole siihen osannut vastata. Miksi?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #36

En osaa Reijo !

Tuo minkä heitin 3-5 miljardia vuodessa,sopii monen asiantuntijan haarukkaan.

Summa voi olla moninkertainen jos suppian kaupallisen kielen takia olemme menettäneet vuosia kilpailuetua esim. ruotsiin.Kuten EK (elinkeinoelämä on lausunnoissaan todennut.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #37

No joo, tulihan tuokin "totuus" selväksi. Muistuttaa aivan selvästi sitä hatusta vedettyä taikatemppua josta taikuri itsekin hämmästyi!
Voinet kertoa edes joitakin niistä monista asiantuntijoista joihin vetoat? Missä voin tutustua mainitsemaasi EK:n lausuntoon.
Kiitos jo etukäteen.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #35

Jatkuu....................

Suomenruotsalaiset ovat ajaneet vähemmistöasemaansa 16 vuotta. Aluksi aloitteita kirjoitettiin ahkerasti ja useammin, välillä taistelua hellitettiin, mutta viime aikoina aloitteita on viety valtiopäiville joka vuosi.

Selvityksiä ovat tehneet tutkijat ja myös muun muassa Paavo Vallius on kirjoittanut suomenruotsalaisten vähemmistöaseman puolesta.

Ruotsalaisten on ollut kuitenkin vaikea ymmärtää vähemmistöaseman tarvetta, koska kieli on sama. Nyt aloitteissa on vedottu muihin vähemmistökriteereihin kuten kulttuuriin.
Ruotsissa asui viime vuonna lähes 712 000 Suomessa syntynyttä, heidän lastaan tai lastenlastaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #38

Mainittakoon, että tyttäreni kaksi lasta opiskelevat peruskoulussa Tukholmassa myös äitinsä äidinkieltä. Siis suomenkieltä. Eikö ole kummallista, että mitään mutinaa tämä ei ole synnyttänyt Ruotsin valtiopäivillä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #35

Ei se noinkaan mene. Vanha sukulainen oli saksan opettajana oppikoulussa silloin kun englanti jyräsi ennen yleisimmän pitkän saksan ja saksan tunnit vähenivät vuosi vuodelta kunnes opettaminen ei enää lyönyt leiville. Joten olisikohan englantikin se, joka vie muilta kieliltä tilaa.

Ja on valtaosalla ruotsin opettajista sivukielikin; valitettavasti vie aikaa ennen kuin nähdään vasta alulle pantavan kielikokeilun tulokset, ts. sekin lisääntyykö vieraiden kielten kirjoitus yo-kokeissa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #35

Paljonko Ruotsissa mahtaa olla suomenruotsalaisia?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #42

Suomenruotsalaiset ovat ajaneet vähemmistöasemaansa 16 vuotta. Aluksi aloitteita kirjoitettiin ahkerasti ja useammin, välillä taistelua hellitettiin, mutta viime aikoina aloitteita on viety valtiopäiville joka vuosi.

Selvityksiä ovat tehneet tutkijat ja myös muun muassa Paavo Vallius on kirjoittanut suomenruotsalaisten vähemmistöaseman puolesta.

Ruotsalaisten on ollut kuitenkin vaikea ymmärtää vähemmistöaseman tarvetta, koska kieli on sama. Nyt aloitteissa on vedottu muihin vähemmistökriteereihin kuten kulttuuriin.
Ruotsissa asui viime vuonna lähes 712 000 Suomessa syntynyttä, heidän lastaan tai lastenlastaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #43

Paljonko tuosta 712 000:sta on suomenruotsalaisia?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen Vastaus kommenttiin #45

Ota selvää googlaa uusavuton. löydät sieltä

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #47

Älykäs vastaus kysymykseen. Olet sinä fiksu! Poistun. En pysty tasoosi ja tuskin kukaan muukaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #47

Jari, kun tyttäreni vielä opiskeli, hän pääsi kesätöihin suureen vientifirmaan ruotsin kielen ansioista. Kaikki muut hakijat osasivat kyllä englantia, mutta tyttäreni erottui ruotsin kielen ansiosta. Eli ruotsin kielellä on merkityastä myös yrityselämässä. Jos minä saisin päättää, lapsilla olisi leikkimielistä kielten opiskelua jo tarhassa. Esimerkiksi ruotsia, englantia tai venäjää.

Jos Suomesta ei saa töitä, voi aina yrittää saada sitä Ruotsista. Mutta se ei onnistu ilman kielitaitoa. Älkää sanoko että englannilla pärjää, ei todellakaan pärjää. Joissakin huippuhommissa yrityksen johdossa, ehkäpä. Mutta tavallisissa töissä on osattava ruottia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #47

Ca 150.000, 60-70 tusen i första generationen

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

FB keskustelua 26.4.2017

Nyberg sanoi Miten me suurin osa ruotsinkielisistä opimme suomea ihan tosta vaan, ja muutamia muitakin kieliä, mutta suuri osa suomenkielisistä ei osaa mitään vierasta kieltä.......ummikkona maailmalla useimmiten? Olisko asennevamma?

Näin FB keskustelussa kun väiteltiin pakkoruotsista. 26.4.2017
He sanovat että osaavat suomea, mutta vaativat ruotsinkielisiä palveluja. Ja tästä maksetaan kielilisinä 94 milj€ 10 - vuodessa noin 1- miljardi..............................Mihin me pakkoruotsia tarvitaan ?

Suomi yksikieliseksi niin tämä pelleily loppuu

ps. tarkoitukseni oli että tämä leikkikielisyys kielilisineen on täyttä huijausta RKP.n tahollta. anteeksi sanallinen ilmaisuni

Toimituksen poiminnat