Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Analyysiä perussuomalaisten kuntavaalitappiosta

Kirjoitin analyysin, jossa käsittelen perussuomalaisten kuntavaalitappiota:

Perussuomalaiset oli viidenneksi suurin puolue 8,8 % kannatuksella ja tasoissa vasemmistoliiton kanssa. Tulos on täysin surkea. Jo viime vaalien 12,3 % oli jonkinlainen pettymys jytkyt jälkeen ja nyt siitä tultiin reilusti alaspäin. Jos haluamme oikeasti muuttaa Suomen suuntaa maahanmuutto- ja EU-politiikassa, niin tämä kannatustaso on siihen aivan liian alhainen.

Suurin syy kuntavaalitappioon lienee puolueen hallituspolitiikka, vaikka kuntavaalit nämä tosiaan olivat. Me olimme hallituksessa jatkamassa euroalueen tukipakettipolitiikkaa, päästämässä maahan 32 000 turvapaikanhakijaa, tekemässä Suomesta EU:n taakanjaon suurvaltaa ja kurittamassa työväestöä sisäiseen devalvaatioon toteuttavaan Sipilän puuhaamaan kilpailukykysopimukseen. Nyt nähtiin, että gallupit olvat oikeassa. Puolet meidän äänestäjistä hylkäsi puolueen huonon hallituspolitiikan takia.

Toinen syy vaalitappioon on sisäinen tappelu ja loikkaukset paikallistasolla. Suurista kaupungeista ainakin Helsingissä ja Kouvolassa tilanne on ollut mätä.

Puolueen kenttäkoneisto on ehkä vahvempi ja yhtenäisempi kuin koskaan, mutta nyt se ei valitettavasti riittänyt. Kiitos kuitenkin kaikille ehdokkaille ja muille vaalityöntekijöille. Teidän panoksella on merkitystä.

Perussuomalaisille puolueena vaalitappio tarkoittaa muutosta kansallismielisempään suuntaan. Soini luovutti jo ennen vaaleja, joten istuva puheenjohtaja on jo ulkona, kuten tässä tilanteessa normaalissa puolueessa on. Puheenjohtajakisassa tulos hyödyttää Jussi Halla-ahoa, sillä hän voi sanoa edustavansa muutosta, joka puolue tarvitsee. Terholla voi olla vaikeampaa puolustaa puolueen nykylinjaa, jossa hallituksessa roikutaan hinnalla millä hyvänsä.

Kuten Halla-ahokin taisi Facebookissa huomata, niin kuntavaaleissa menestyi moni kansallismielinen ja nuiva persu, jotka ovat yleensä nuorempaa sukupolvea. Esimerkkeinä mainittakoon Ville Tavio Turussa, Laura Huhtasaari Porissa ja Jenna Simula Oulussa. Puolueen kansallismielinen siipi vahvistuu ja SMP-perintö heikkenee.

Perussuomalaisia voi muuten hyödyttää pidemmällä aikavälillä, että vihreät voittivat kunnolla ja pääoppositiopuolue demarit ottivat tässä tilanteessa pienen tappion. Demareiden kanssa perussuomalaiset taistelee samoista äänestäjistä, joten sen heikkous on hyväksi meille, kun taas vihreiden kanssa meillä ei ole käytännössä samoja äänestäjiä, jolloin voimme keskittyä asemoitumaan vihreiden vastavoimaksi.

----------------

Itse kannatan Jussi Halla-ahoa ja Laura Huhtasaarta puolueen johtoon. Halla-aho ei ole messias, mutta hänen kansallismielinen ja tinkimätön linjansa ovat puolueen hyväksi pidemmän aikavälin kehityksessä, jossa puolue rakentuu ideologian, ei puheenjohtajan ympärille. Laura taas on puolueen lahjakkaimpia poliitikkoja, jolla on edessään loistava tulevaisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Paljonko kannatuspotentiaalia uskot äärinuivalla puolueella olevan? Ja mitä se saisi aikaan?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

En ole päässyt ihmettelemästä perussuomalaisten menoa hallitukseen ja hyväksymään hallitusohjelma, joka oli tasan päinvastainen kuin mitä asioita he ennen vaaleja korostivat. Nyt sanotaan, että perussuomalaiset ovat panemassa Suomea kuntoon ja että tällä tiellä jatketaan. Eikö teemat ennen vaaleja sitten tarkoittaneetkaan Suomen kuntoon saattamista. Tälläkin palstalla monet osaavat perussuomalaiset toivat perustellusti esille aivan jotain muuta kuin mitä nyt on toteutettu.

Kuulostaa toki jalolta, että kuntoonsaattaja uhraa itsensä ja väliraportin jälkeen yhä edelleen vakuuttaa uhrautuvuuttaan. Samalla hyvin tiedetään, että perussuomalaisille ei näistä uhrauksista kiitosta lopulta heru. Jakajia riittää ja tulokset eivät häävejä liene.

Taisi nyt käydä niin, että samalla tuli pidettyä perussuomalaisten puheenjohtajavaali. On vaikea kuvitella, ainakin näin sivusta, että jatkuva kannattajien ajatusmaailman vastainen toiminta hallituksessa voisi päätyä sen toteuttajille onnelliseen lopputulokseen.

Käyttäjän p3truss kuva
Petrus Saukkonen

Mm. EU:n, vapaakaupan, globalisaation, ilmastonmuutoksen, ympäristön puhtauden ja euron vastustaminen on ihan hullua.

Mitä väliä miten devalvaation tekee? Sisäisesti palkoissa vai omalla valuutalla? Persut haluaisivat epävarman talouden, Euroopan yhteistyön rajoittamista, epävakaan valuutan ja valuutalliset devalvaatiot?

Persut eivät kannanotoissaan riittävästi mainitse mikä maahanmuutto on haitallista ja mikä hyvää. He eivät pohdi miksi maahanmuuttoa pitäisi olla ja mitä hyvää siitä voi saada. Joku satunnainen lukija saattaa saada käsityksen että ''vastustetaan kaikkea maahanmuuttoa''. Suomen huoltosuhde heikkenee. Erityisesti nuoria ja ammattilaisia tarvitsemme maahamme lisää. Myös maahanmuuton ja erilaisuuden kannattaminen mm. Euroopan yhteinäisyyden kannalta on tärkeää: Persuja ei Euroopan yhteistyö kiinnosta. He kuvittelevat että syrjäytymällä ja yksin menestyy parhaiten.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Minusta ilmastonmuutoksen vastustaminen ei ole hullua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Halla-Ahon kanssa voi olla kivaa, mutta kun ne kaikki vanhat Soinilaiset katoavat äänestäjistä, niin kannatus on silloin maksimissaan 6-8%.

Ja vaikka se olisi tuosta tuplat, niin mikään muu puolue ei suostu Halla-Ahon kanssa yhteistyöhön, joten siitä alkaa se ikuinen oppositioura.

Oppositiossa saa sitten huutaa äänensä käheäksi, kun vihreät ja muut hoitavat Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Silloin voi persuja saattua ja lujaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos Soini ei pystynyt jytkyillään saamaan muutosta aikaan, niin Halla-ahon johtaman puolueen vaatimattomilla äänimäärillä on toivotonta edes yrittää muutosta maahanmuutto- tai EU- politiikkaan.

Kannattaa laittaa rukkaset naulaan ja pensselit santaan, mutta kansanedustaja- ja ministerikaudet kannattaa ensin viedä loppuun, ellei ole parempaakaan duunia tiedossa.

Eli se siitä unelmasta.
Se on ohi nyt.

Käyttäjän ekqvist kuva
Marko Ekqvist

"Toinen syy vaalitappioon on sisäinen tappelu ja loikkaukset paikallistasolla. Suurista kaupungeista ainakin Helsingissä ja Kouvolassa tilanne on ollut mätä."

Ainakaan minä en tiedä Helsingin suhteen mistään sisäisistä tappeluista. Minun jos jonkun pitäisi tietää tuollaiset asiat (olen Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän sihteeri).

Mikäli viittaat joihinkin viime vuoden tai alkuvuoden vr-kokoonpanossa tapahtuneisiin muutoksiin, niin itse näen nämä asiat lähinnä valtuustoryhmän työrauhaa parantavina toimina. Kuntavaalituloksia katsoessani olen myös havainnut, että äänestäjätkin ovat käyttäneet heille kuuluvaa valtaansa.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Viittaan juuri valtuustoryhmään Helsingissä. Kokonaisuudessa sen toiminta ei puolueen etua edistänyt valtuustokauden aikana ja vastuu siitä on pääasiassa valtuustoryhmästä kesken kauden lähteneillä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyllä kesän puoluekokous tulee naulaaman pitkälle miten tulevaisuutta rakennetaan. Jos Halla-Ahosta tulee puheenjohtaja puolue kutistuu näistäkin kannatuslukemista edelleen.

Terhon johdolla voisi 10-12 olla täysin realistinen, mutta kuten osakemarkkinoilla on tapana sanoa törmäsi kannatus nyt ns. suojatasoon.

Tämä 8-9% on kannoistaan varmojen äänestäjien tulosta.

Jos otetaan viime kerran vaalitulos vertailuun niin 1-2 prosenttiyksikköä kannatusta meni muille puolueille (sdp? ja helsingissä kokoomukselle) ja 1-2 prosenttiyksikköä jäi kotiin. Siitä se 3,5% kannatuksenlaskua tuli.

Ja kuntavaaleissa PS on pärjännyt eduskuntavaaleja huonommin. Kehä 3:sen ulkopuolella voi olla huoletta keskustalainen ja suhtautuminen on neutraalia, mutta smp/ps herättää ihmisissä vahvoja tunteita.

Ylipäänsä ns. duunariäänestäjät taisivat jäädä paljolti kotia koska sekä PS että SDP ottivat takkiinsa. Molemmille puolueille on kohtalonkysymys saadaanko äänestäjät aktivoitua uurnille.

Vihreät taas äänestävät (kaupungeissa nuoret) innokkasti ja tälle on vaikea nähdä loppua. Äänestäjäkunta on nuorta ja vihreät osaavat puhua teemoista jotka puhuttelevat yliopistopaikkakuntien nuoria ihmisiä. He ovat muita paremmin osanneet tulkita mitä tarkoittaa työelämän epävarmuus ja pirstaloituminen ja kertoa sen äänestäjille.

Vihreät ovat ainoa puolue joka on oikeasti puhunut sosiaaliturvan ja ansioturvan yhdistämisestä. Se mikä mua aidosti harmittaa on Osmo Soininvaaran "epäonnistuminen" työmarkkinoiden uudistamisessa. Oli jopa hänelle liian iso rasti tapella korporaatioiden voimia vastaan. Ideat olivat oikeasti hyviä ja loppujen lopuksi näen vihreät uudistusvoimana rakenteiden säilyttäjien sijaan(SDP).

Perussuomalaisilta vaadittaisiin samanlaista dynamiikkaa työ- ja elinkeinopolitiikkaan kuin vihreitä. Maahanmuuton kritisointi ei missään tapauksessa riitä kannattamaan yleispuoluetta yli 10% kannatuksen.

Harri Ikonen

"Mitä väliä miten devalvaation tekee?"
Kyllähän niillä on eroa! Valuutan devalvaatio on helppo poliittinen eduskunnan temppu, mutta sis.dev. on lähes mahdoton, niin kuin on kikyn kanssa huomattu.

Ja jos ei tiedä mikä on maahanmuuton ja maahantunkeutumisen ero, ei kyllä kannata äänestääkkään!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Toivottavasti perussuomalaiset jatkavat hallituksessa kuten tähänkin saakka vaikka kannatus on ollut laskussa.
Tällaiseen rohkeuteen ei normaaalipuolue olisi pystynyt.
Suomi ei hallituskriisiä tarvitse.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

No miksei jatkaisi, kun äänestäjiään se tuskin voi enempää enää pettää.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren
Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kun äänestäjänsäkin pettää, mitä jää jäljelle?
Rämpiminen kohti pikkupuolueen asemaa. Kansallismielisille äänestäjille PS ei ole enää kanava.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Eka jytkyn jälkeen persut jäivät, vastoin totuttuja politiikan pelisääntöjä, pois hallituksesta. Tämä johti varsinaiseen sekametelisoppaan ja persut niittivät toista helppoa jytkyä. Jo hallitukseen mentäessä realopersuille, kuten Soini, oli selvää, että alas tullaan ja lujaa.

Hurmoshenkisille maahanmuuton vaivaamille persuäänestäjille selvisi kuitenkin pian raskas petos ja pettymys: diktatuuria ei tullutkaan, maahantulijoita ei voinutkaan vapaasti heitellä polttopulloilla, naapurin demaria ei saanutkaan taluttaa saunan taakse. Puolueesta erottiin ja loikkailtiin. Syytettiin puolueliittiä takinkäännöstä samalla kun puolue hiljalleen näytti kunnioittavan demokratiaa hallituksessa. Soini lähti pelaajana kreivin aikaan ja jätti tunkion. Soinin yhteiskuntakokeilun arviointiin tutkijoiden on syytä palata vielä monesti, mutta yhteiskunnallinen vaikuttaminen puolueena jäi viihdearvoon.

Mielipiteeni perustuu olettamukseen, että Halla-ahon voittaessa puheenjohtajuuden hallitus hajoaa.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Petrus Saukkonen, kyllä EU:n, vapaakaupan, globalisaation, ilmastonmuutoksen ja euron vastustaminen on jatkossakin järkevää politiikkaa (ei siis "ihan hullua" kuten väität). Nuo ovat teemoja, jotka ovat vapaasti pienpuolueiden käytettävissä, ja niillä voi nävertää isojen puolueiden valtaa vähitellen.

EI EU tule olemaan mikään menestystarina. Sen alamäki on jo nyt näkyvillä, ja vaikka rautakomissaaririntama saisikin keiteltyä jotain pakkointegraatiota, niin kyllä se korttitalo pian hajoaa. Vapaakauppa on kuin tehty demokratioiden riistoa varten. Globalisaatio kaivaa vilkkaasti omaa hautaansa. Ilmastonmuutos jyrää, ja euron vastustamisella alkaa olla makroekonominen tieteellinen tuki.

Toivottavasti persutkin ottavat kunnon tujaukset tuosta pullorivistä. Ja KD, ja vihreät ja vasemmistoliitto. Noilla teemoilla voitetaan vaaleja muutaman vuoden päästä. Teemat säilyvät tuoreina ja elävinä, sillä valtamedia luultavasti yksinkertaisesti vaikenee koko kimarasta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kuka ja ketkä ovat tehneet PS:n tiekartan tulevaisuuteen. PS:n joutsenlaulua ei ole vielä sävelletty. Kuntavaalit oli vain yksi välipysäkki, joka kuului osana tiekartaan piirrettynä. Seuraava on PS:n puheenjohtajan vaali. Sitten alkaa kolista Suomen politiikassa.

Toimituksen poiminnat