Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Presidentti Trumpin vauhdikas alku

  • Presidentti Trumpin vauhdikas alku

Donald Trump on ollut nyt Yhdysvaltojen presidentti kolme ja puoli viikkoa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on riittänyt ja media on käytännössä päässyt repimään kohuotsikoita Trumpista niin Amerikassa kuin täällä koto-Suomessa. Mutta mikä oikeasti on ollut merkityksellistä Trumpi presidenttiyden alkutaipaleella. Käyn sitä läpi tässä kirjoituksessa.

Maahantulokielto oli harhalaukaus

Ehkä eniten kohua on herättänyt Trumpin asetus kieltää seitsemän muslimimaan kansalaisten saapuminen Yhdysvaltoihin. Tämä herätti suurta vastustusta demokraattioppositiossa sekä suuressa osassa maailmaa. Teknisesti ottaen kielto ei koske muslimeja, mutta koska Trump oli kampanjansa aikana puhunut muslimien maahantulokiellosta ja kielto koski muslimimaita, niin moni sitä muslimikieltona pitää.

Oma näkemys on, että maahantulokielto oli propagandatemppu. Terrorismi on toki hyvin yleistä kieltoa koskevissa seitsemässä muslimimaassa, mutta jo aikaisemminkin ne kyseisten maiden kansalaiset, jotka ovat saaneet matkustusluvan, on syynätty hyvin tarkkaan. Väliaikainen maahantulokielto ei olisi todennäköisesti estanyt yhtään terrori-iskua. Toisaalla Trumpin viesti maailmalle ja erityisesti omille kannattajille oli, että hän on toiminnan mies, joka saa asioita aikaiseksi.

Moni pitää koko kansakuntaa koskevia maahantulokieltoja leimaavia, ilmeisesti myös Trumpin hallinto, sillä maahantulokielto ei koskenut maita, jotka ovat Yhdysvalloille tärkeitä aluelliisia liitolaisia, mutta joiden kansalaiset osallistuvat tai tukevat suhteellisen aktiivisesti terrorismia, kuten Egyptiä tai Saubi-Arabiaa. Nyt kohteena maat ovat erittäin heikkoja tai Yhdysvaltojen vastustajia, joiden suhteutumisesta Yhdysvaltoihin ei tarvitse kovin paljon välittää.

Mutta hosumalla jälki ei ole hyvää, edes silloin kun kyseessä on Yhdysvaltojen presidentti. Maahantulokielto laitettiin jäihin liittovaltion tuomioistuinten eri asteissa, eikä Trumpin hallinto näytä vievän tapausta pikaisella aikataululla korkeimpaan oikeuteuteen, jolla on viimeinen sana perustuslain tulkinnasta. Trumpin hallinnon olisi kannattanut valmistella kieltoa pidempään ja huolellisemmin ja odottaa, että Trumpin oikeusministeri Jeff Sessionsin nimitys varmistuu senaatissa, jolloin Sessionsin johtamalla oikeusministeriöllä olisi ollut paremmat mahdollisuudet puolustaa kieltoa oikeudessa.

Vaikka Trump onkin ilmaissut suuttumuksensa kiellon jäädyttämisestä päättäneille tuomareille, Yhdysvaltojen perustuslaissa vallan kolmijako on toteutettu niin hyvin, että lyhyellä aikavälillä Trumpin on vaikea vaikuttaa mitenkään tuomioistuinten toimintaan. Toki hän tulee nimittämään valtakaudellaan liittovaltion tuomioistuinten uudet tuomarit ja senaatti nämä nimitykset vahvistaa. Tuomarit eivät kuitenkaan ole vastuussa päätöksistään edes presidentille, jotka heidät nimittävät.

Valtakausi on kuitenkin alkamassa onnistuneesti

Paljon puhuttiin Trumpin vaalikampanjan aikana, että Trumpin vaalipuheet ovat tyhjiä ja hän ei tule vaalilupauksiaan toteuttamaan. Tämä on paljastumassa pääasiassa harhaoletukseksi.

Trump on rakentamassa Meksikon rajalle muurin ja hän yrittää laittaa Meksikon sen maksamaan. Miten tämä tapahtuu, ei ole vielä tarkasti tiedossa, mutta Trumpin vaatimus laittaa Meksiko maksamaan muuri aiheutti Trumpin ja Meksikon presidenti tapaamisen perumisen.

Trump naulasi myös lupauksena mukaisesti Tyynenmeren vapaakauppa sopimksen TTP:n, joka oli jo muutenkin käytännössä kuollut jenkkien politiikassa. Myös Hillary Clinton vastusti vaalikampanjassaan sopimusta.

Tärkein Trumpin päätös tähän mennessä on nimittää korkeimpaan oikeuteen konservatiivituomari Neil Gorsuch. Jos/kun Gorsuchin nimitys menee republikaanienemmistöisessä senaatissa läpi, niin 49-vuotias Gorsuch voi elinikäisessä korkeimassa oikeuden tuomarin virassa vaikuttaa perustuslain tulkintaan vuosikymmeniä ja varmistaa konservatiivienemmistön pysymisen oikeusistuimessa.

Trump on myös saanut tähän mennessä kaikki ministerinimitykset läpi senaatissa. Tämä on merkittävää, sillä Trumpin kabinetissa on tulossa konservatiivisin sitten 1930-luvun alun. Tämä myös kertoo, että kongressin republikaanit ovat tiukasti Trumpin tukena. Trumpilla on siis hyvät mahdollisuudet saada lakipakettejaan läpi kongresissa.

Yhdysvalloissa on kongressinvaalit kahden vuoden välein, ja vuonna 2018 valitaan uudelleen koko edustajaihuone ja kolmas osa senaatin jäsenistä uudelleen. Tällä hetkellä republikaanien asema niihin näyttää hyvältä. Välivaalien alhainen äänestysprosentti suosii republikaaneja, kun heidän kannattajansa jaksavat vaivautua uurnille. Myös senaatinvaalien kartta on suotuisa republikaaneille. Eli Trumpilla on hyvät mahdollisuudet säilyttää republikaanit enemmistössä kongressin molemmisa kamareissa ja saada politiikkansa siellä läpi. Kun kongressi hyväksyy lain, niin sen kumoamiseen tarvitaan sekä presidentin että kongressin molempien kamareiden tuki. 

Ulkopoliittinen linja on kova

Trumpin ulkopolitiikan suuria linjoja on vielä liian aikaista arvioida kovin syvällisesti, koska Trumpin valtakautta on kulunut vielä aika vähän. 

Muslimimaiden maahantulokielto kertoi tiukassa suhtautumisesta islamistiseen terrorismiin. Trump myös määräsi erikoisjoukkojen iskun Al-Qaidan johtoa vastaan Jemenissä, jossa onnistuttiin tappamaan järjestön johtajia. Trump myös asetti pakotteita Irania vastaa ohjuskokeen vuoksi ja Trumpin hallinnon kerrotaan harkitsevan Iranin vallankumouskaartin ja arabimaailmassa vaikuttavan muslimiveljeskunnan luokittelemista terroristijärjestöksi. Näillä päätökisllä olisi isot diplomaattiset vaikutukset ja jännitteet kiristyisivät vamasti.

Pohjois-Korean ydinaseet ja ohjuskokeet ovat iso ongelma Yhdysvalloille. Vielä ei selvää, miten Trump aikoo häirikkömaata käsitellä.

Kiinan "yhden Kiinan"-politiikka Trump ei ole enää kyseenalaistamassa, mutta jännitteet Etelä-Kiinan merellä voi pahimmillaan yltyä sotilaalliseksi konfliktiksi. Trumpin ulkoministeri Rex Tillerson on vihjannut, että Yhdysvaltojen laivaston pitäisi estää Kiinan pääsyy Etelä-Kiinan merelle rakantamille keinotekoisille saarille.

Venäjän suhteen Trunpin linja on vielä epäselvä. Natosta Yhdysvallat ei ole vetäytymässä ja Trumpin hallinnon edustajat ovat tuominneet Venäjän aggressiivista ulkopolitiikkaa, mutta toisaalta Trump on puolustanut Putinia julkisesti tv-haastattelussa Yhdysvaltojen moraallisella kustannuksella.

Liian aikaista johtopäätöksiin

Trumpin hallinto on ollut vallassa vasta kolme ja puoli viikkoa. Vaikka merkityksellisiä asioita tapahtuu koko ajan, niin vielä on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä niistä suurista linjoista, mitä Trump tulee vetämään. Emme vielä tiedä, aikooko Trump esimerkiksi tosissaan harjoittaa protektionismia tai millaisella systeemillä hän korvaa Obamacaren. 

Kannattaa siis seurata aktiivisesti mitä Trump tekee. Kohuja tulee varmasti, mutta syvempää poliittista merkitystä niillä ei aina ole. Trumpin hallinto on täynnä päteviä henkilöitä, jos Trump saa kokonaisuuden toimimaan, hänen valtakaudestaan voi tule hyvin merkityksellinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Petteri Hiienkoski

Huomaisitko tämän:
"Kätketäänkö Trump-kritiikillä epämiellyttäviä tosiasioita?"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...
- Näistä valtamediassa haluttaisiin vaieta. Miksi?

Toimituksen poiminnat