Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Halla-aho on pyrkimässä persujen johtoon

  • Halla-aho on pyrkimässä persujen johtoon

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoitti tänään Hesarin haastattelussa asettuvansa todennäköisesti ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesäkuun alussa Jyväskylässä pidettävässä pueluekokouksessa. Yleensä kun politiikassa pyritään todennäköisesti johonkin, niin silloin niin myös tapahtuu.

Halla-ahon ilmoitus tuli yllätyksenä. Halla-aho on ollut monen puolueen jäsenen suosikki Soini seuraajaksi, mutta tähän mennessä Halla-aho on torjunut ajatuksen. Ajankohta Halla-ahon ilmoitukselle oli myös mielenkiintoinen, sillä perussuomalaisia kohta 20 vuotta johtanut Soini on ilmoittanut vasta harkitsevansa jatkoa.

Jos Soini hakisi jatkokautta, niin perussuomalaiset olisi ennenkokemattomassa tilanteessa. Soini on ollut iäisyyden puheenjohtajana ja hallinnut ilman uskottavaa vastaehdokkaita ja puolueoppositiota. Nyt on näköpiirissä tilanne, jossa on uskottava vastaehdokas, joka kyseenalaistaa puolueen linjan.

Miten Soini tähän suhtautuu? Jos Soini haluaa jatkaa ulkoministerinä, niin sen varmistaakseen hänen on myös jatkettavana puolueen johdossa tai varmistaa, että seuraaja pitää puolueen hallituksessa ja Soinin ministerisalkussa. Halla-aho ei ole ehkä sitoutunut kumpaakaan. Toisaalla jos Soini häviää, on se nöyryytävä loppu Soini poliittiselle uralle. Onko hän valmis ottamaan riskin?

Halla-ahon motiivina vaikuttaa olevan nimenomaan tyytymättömyys Sipilän hallituksen ja siten myös perussuomalaisten liian löysään maahanmuuttopolitiikkaan. Sitä kiristääkseen Halla-aho todennäköisesti olisi valmis vetämään perussuomalaiset ulos hallituksesta. Varsinkin kun Halla-ahoa ei sinänsä kiinnosta puheenjohtajan ja ministerin asema tai valta. Puheenjohtajana Halla-ahon politiikka olisi selkeästi kansallismielisempää ja EU-kriittisempää kuin Soinilla.

Soini on sanonut ilmoittavansa jatkopäätöksestään kevään korvalla. Sitä onko se ennen vai jälkeen kuntavaalien, ei tiedetä. Jos kuntavaalitulos on selkeä pettymys, niin Soinin asema on tukala ja hän voi jättää leikin. Toisaalta edes torjuntavoitoksi miellettävä tulos voi motivoida puolueväkeä ja Soini saa tilaisuuden kampanjoida jatkokaudelle. Halla-aho on ollut Brysselissä europarlamentissa vuodesta 2014 lähtien, joten hänelle ei voida laittaa vastuuta puolueen hallituspolitiikasta tai kuntavaalituloksesta niin hyvässä kuin pahassa.

Jos Soini ei lähde tavoittelemaan jatkokautta, niin oma tunne puolueen jäsenenä on, että uskottavia ehdokkaita, jotka ovat valmiita lähtemään kisaan on kaksi: puolueen 1. varapuheenjohtaja Jussi Niinistö ja eduskuntaryhmään puheenjohtaja Sampo Terho. Muilla valtakunnantason persupoliitikoilla ei ole käsittääkseni haluja lähteä haastamaan näitä henkilöitä.  (Niinistö ja Terho ovat uskollisia Soinille, eivätkä lähde Soinia haastamaan.)

Soinin luopuessa oleellista on nähdä, tekeekö Soini Niinistöstä tai Terhosta itselleen perintöprinssin, joka lähtisi Halla-ahoa vastaan vai jättäisikö Soini seuraajan valinnan puoluekokoukselle, jolloin kenties molemmat herrat olisivat ehdolla Halla-ahon kanssa. 

Kenet puoluekokouksessa lopulta valitaan? Mielestäni on  liian aikaista sanoa. Soini tuntee puolueväen vuosikymmenien ajalta, mutta on toisaalla hallituspolitiikan takia myös inhottu henkilö puolueessa. Halla-ahon kannatus keskittyy puolueen maahanmuuttokriittiseen ja kansallismieliseen siipeen, joka on myös selvästi nuorempaa sukupolvea. Kampanjointi tulee ratkaisemaan paljon, erityisesti puoluekokouspaikalla. Perussuomalaissa jokainen jäsenmaksunsa ajallaan maksanut jäsen on äänioikeutettu puoluekokouksessa.

Terho ja Niinistö ovat myös suosittuja hahmoja, mutta kumpikaan ei ole niin suosittu, että ehdolle asettuessaan olisi selkeä ennakkosuosikki.

Puolueen jäsenenä olen sitä mieltä, että puheenjohtajakamppailu on tervettä puolueelle ja herättää hyvin tarpeellista keskustelua puolueen linjasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tuleekohan kohta ruoskijaporukan (nuorten) julkinen tuen osoitus Halla-aholle, Terholle, tai Niinistölle?

Todennäköisesti Halla-aholle, jolloin jos Terho tai Niinistö voittaa, nuorista ei enää tykätä.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Siitä en tiedä, ottaako PS-Nuoret järjestönä kantaa puheenjohtajakisaan, mutta PS-Nuorten keskuudessa Jussi on kyllä suosituin ehdokas, kun taas Soini suosio on erittäin vähäistä. Järjestön puheenjohtaja Tynkkysen potkaiseminen ulos puolueesta ei varmasti auttanut asiaa.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Kansanedustaja Juho Eerola analysoi myös blogissaan puheenjohtajatilannetta ja asettu tukemaan Halla-ahoa. Samalla hän kertoo lähtevänsä itse kisaan varapuheenjohtajan paikasta. https://juhoeerola.wordpress.com/2016/12/30/teuvo-...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Halla-ahon motiivina vaikuttaa olevan nimenomaan tyytymättömyys Sipilän hallituksen ja siten myös perussuomalaisten liian löysään maahanmuuttopolitiikkaan."

Tämähän me tiedetään, mutta onko Halla-Aholla missään muussa asiassa tunnistettavaa linjaa? Käsittääksen PS on (tai on pyrkinyt olemaan) yleispuole eikä yhden asian liike.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Tämä on varasti kysymys, johon Halla-ahon on annettava uskottava vastaus menestyäkseen puheenjohtajavaalissa. Mutta puolueen jäsenille ja kannattajille maahanmuutto on erittäin tärkeä teema, jolla pääsee yllättävän pitkälle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta puolueen jäsenille ja kannattajille maahanmuutto on erittäin tärkeä teema"

Kansainvaellus oli EU:n järjestämä joten ensiksi pitäisi hävittää komissio.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala Vastaus kommenttiin #7

Hajotetaan EU ja tilalle kansakuntien Eurooppa. Samalla päästään eroon myös komissiostakin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sosiaalipolitiikka on se joka vie tai tuo vaaleissa ne ratkaisevat äänet varsinkin nyt. En ole kuullut vielä Halla-ahon näkemyksiä asiasta. Sen suhteen epäilen, että saattaa yhdellä sun toisella puolueen nokkimisjärjestyksen huipulla olla sammutettuja sinisiä lyhtyjä mukana odottamassa tarvetta asian valaisemiseksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mielenkiintoista oli muiden kuten Niinistön, Terhon, Lohelan ja Soinin reaktiot. Ei tullut että, hienoa kun Halla-aho lähtee mukaan. Ei kovin asialle hurrattu. Nyt onkin puolueväessä hyvissä puoluehommissa tarkka miettimisen paikka. Jos hyppää väärään rekeen, se on kohtalokasta puolueen tarjoamien hommien kannalta.

Jos puolue ei kykene pitämään eduskuntavaaleissa kannatustaan, todennäköisesti puoluetoimistolla on YT:t edessä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puoletoimistossa alkaa nyt tarkka jäsenistön syynääminen erottamisineen ennen puoluekokousta, sillä puolehan on yhdistys ja yhdistyslainalainen.

Toimituksen poiminnat