Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Mitä Trumpin hallinnolta voi odottaa?

  • Mitä Trumpin hallinnolta voi odottaa?

Donald Trump voitti marraskuun 8. päivä käydyt Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja astuu presidentin virkaan 20. tammikuuta. Nyt ollaan suurin piirtein siirtymäajan puolessa välissä ja on sopiva hetki analysoida, mitä Trumpin tulevalta hallinnolta voidaan odottaa.

Trump ei ole vielä presidentti ja Barack Obaman hallinto jatkaa virkaanastujaisiin asti vallassa. Trumpin vallanvaihtotiimi on silti jo täydessä työn touhussa ja suurin osa ministereistä valittu. Trumpin nimitykset hallinnon johtotehtäviin ovatkin hyvä tapa saada selville, millaista politiikkaa Trump presidenttinä tekee. Trumpin valitsemat ihmiset todennäköisesti harjoittavat sen tehtävässäänsen suuntaista politiikkaa, mitä ovat aikaisemmin urillaan tehneet.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että ministerinimitykset ja muut merkittävät nimitykset hallinnossa vaativat senaatin hyväksynnän. Republikaaneille on senaatissa niukka enemmistö, joten lähtökohtaisesti Trump saanee tahtonsa läpi, mutta puolustusministeri James Mattisin ja ulkoministeri Rex Tillersonin nimitykset eivät näytä läpihuutojutuilta.

Trumpin hallinto on monipuolinen joukkue

Trump on kokomassa hallintoonsa oman näköisen joukkueen, jossa on monipuolisesti ihmisiä eri taustoista.

Trumpin nimitykset ovat herättäneet huomiota sillä, että joukossa on monia miljardöörejä, joilla ei ole merkittävää aikaisempaa poliittista kokemusta. Ehkä merkittävin tähän kategoriaan kuuluva nimitys on investointipankkiiri Steven Mnuchin nimitys valtiovarainministeriksi. Trump näyttääkin suosivan itsensäkaltaisia menestyjiä liike-elämässä, jotka tulevat politiikan ulkopuolelta.

Trump arvostaa selvä sotilaallista kokemusta ja on nimittämässä hallintoonsa kenraaleita, tärkeimpänä arvostetun kenraali James "Mad Dog" Mattisin valinta puolustusministeriksi.

Mutta ei Trump ole hylännyt perinteisiä urapolitikoitakaan, vaan hänen hallintoonsa on tulossa monia republikaanien huippupolitikkoja. Tämä voi tulla tarpeeseen, kun politiikan ulkopuolelta tuleva Trump ei välttämättä hallitse politiikan kiemuroita ja yksityiskohtia, niin hänellä on hyvä olla käytössää politiikan sisäpiiriläisiä. Varapresidentti Mike Pencellä ja Valkoisen Talon tulevalla kansliapäälliköllä Reince Priebusilla on hyvät suhteet kongressin republikaanijohtajiin.

Tärkeä huomio on, että Trumpin valitsemat ihmiset edustavat pääsääntöisesti kovan luokan konservatismia, joten tämän perusteella Trumpin hallinnon tulee olemaan oikeistolaisinta vuosikymmeniin.

Trump tulee kääntämään Yhdysvaltojen politiikan suunnan

Trumpin voitto ensin republikaanien esivaaleissa ja sitten presidentinvaaleissa oli poliittinen vallankumous ja tällä vallankumouksella tulee olemaan seurauksensa. Näyttää hyvin vahvasti siltä, että Trump on monella politiikan alalla tekemässä päinvastaista politiikkaa kuin vasemmistolaista politiiikkaa harjoittanut Barack Obaman hallinto.

Obaman suurin poliittinen saavutus obamacaren nimellä kulkeva terveydenhuoltouudistus on saamassa täyden käsittelyn Trumpilta. Trump lupasi kampanjassaan kumota ja korvata obamacaren ja niin näyttää käyvän. Yksityiskohdista ei ole varmuutta, mutta näyttää siltä, että obamacarea kiivasti vastustaneet kongressin republikaanit saavat toteuttaa tahtonsa suhteellisen vapaasti. Kongressin republikaanit ovat puhuneet myös toimista, jotka käytännössä tarkoittaisivat Yhdysvaltojen hyvinvointivaltion osittaista purkua liittovaltiotasolla, mutta Trumpin kanta tällaisiin hankkeisiin ei ole vielä tiedossa. Äänestäjiltä leikkaaminen on aina poliittisesti vaikeaa, niin Trumpille kuin myös kongressin jäsenille.

Suuri täyskäännös tulee energiapolitiikassa. Kun Obama on ajanut Yhdysvaltoja mukaan maailmanlaajuiseen kampailluun ilmastonmuutosta vastaan ja tukenut uusiutuvia energialähteitä ja pyrkinyt vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä, niin Trump on uhannut vetää Yhdysvallat ulos ilmastosopimuksista ja nimittänyt hallintonsa täyteen fossiilisten polttoaineita suosivia henkilöitä.

Maahanmuuttopolitiikassa Trump tulee harjoittamaan kovaa linjaa. Muuria ei ehkä tule Meksikon rajalle, ainakaan kokonaan, mutta laittomia siirtolaisia tullaan karkottamaan suurissa määrin. Oikeusministeriksi Trump valitsi Alabaman senaattori Jeff Sessionssin, joka on ollut kongressin nuivimpia jäseniä ja se tulee varmasti näkymään politiikassa. Sessions on myös kannabiksen pitkäaikainen vastustaja ja liittovaltion korkeimpana oikeusviranomaisena hänellä olisi mahdollisuus toteuttaa voimassa olevia lakeja kannabiksen laittomuudesta ja usuttaa liittovaltion hallinto osavaltiotasolla laillistetun kannabisbisneksen kimppuun.

Talouspolitiikassa Trumpin hallinto on vielä osittainen arvoitus. Trump on puhunut elvytyksestä ja investoinneista infrastruktuuriin, mutta ei ole tiedossa, mitä nämä käytännössä tarkoittavat, jos ylipäätä toteututuvat. On kuitenkin turvallista veikata, että Trump tulee toteuttamaan vaalipuheitaan ja republikaanien agendaa leikkaamalla verotusta ja sääntelyä.

Millaista on Trumpin ulkopolitiikka?

Yhdysvaltojen presidentti on vastuussa maan ulkopolitiikassa ja komentaa maan asevoimia. Siksi myös Trumpin ulkopolitiikka on herättänyt suurta kiinnostusta, koska hänen päätöksillään tulee olemaan suurta merkitystä.

Euroopassa Trump tuskin mullistaa geopoliittista tilannetta välittömästi. Hän tuskin hylkää Natoa, vaikka on sellaistakin väläytellyt, mutta tullee vaatimaan Euroopan mailta suuremåia panostuksia omaan puolustukseensa, mikä on itse asiassa hyvä juttu. Entisen Naton komentajan James Matisin valinta puolustusministeriksi kertoo sitoutumisesta Natoon.

Paljon on puhuttu Trumpin suhteesta Venäjään ja presidentti Putinin. Trumpin ylistävät puheet Putinista, hämärät bisneskytkötkset Venäjälle, Venäjällä rahakasta bisnestä tehneen Exxonin Tillersonin valinta ulkoministeriksi, Venäjän vaikuttaminen Yhdysvaltojen vaaleihin ja se että Trump kieltää sellaisen tapahtuneen voidaan nähdä epäsuorina todisteina siitä, että Trump olisi Venäjän marionetti. Toisaalta tulkinta voi olla ihan hyvin myös väärä, sillä suoria todisteita tällaisesta ei ole. Jos Trump yrittää vilpittömästi liennyttää Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä esimerkiksi poistamalla pakotteet, niin hän voi huomata yrityksen kariutuvan, kun Venäjä yrittää kasvattaa valtaansa kansainvälisillä kentillä, mikä tapahtuu melkein väistämättä ainakin jossain suhteessa Yhdysvaltojen kustannuksella.

Lähi-idässä Trump tulee olemaan suuri Israelin ystävä ja todennäköisesti siirtää Yhdysvaltojen suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin, mikä raivostuttaisi palestiinalaiset. Trump tulee varmati olemaan tiukka ääri-islamisteja kohtaan, mutta vielä on liian aikaista sanoa, miten Trump suhtautuu lähi-idän maiden liittolaisiin ja vastustajiin. Obaman solmima Iranin ydinsopimus voi hyvin kaatua, mikä lisäisi sodan uhkaa alueella.

Huolimatta siitä, että Trumpin virkaanastujaisiin on vielä yli kuukausi, on hän onnistunut luomaan diplomaattisen konfliktin Kiinan kanssa. Trump on Twitterissä ja mediassa antanut jyrkkiä lausuntoja Kiinasta sekä kyseenalaistanut kommunistisen Kiinan yhden Kiinan -politiikan, juttelemalla Taiwanin presidentin kanssa puhelimessa protokollan vastaisesti. Yhden Kiinan-politiikka on Kiinan keskeisimpiä ulkopoliittisia linjauksia ja maa pitää Taiwania osana itseään. Kiina varmasti katsoo, että asiasta neuvotteleminen ei sovi Kiinan nousevalle suurvalta-asemalle. Trump ilmeisesti pitää Kiinaa Yhdysvaltojen suurimpana taloudellisena ja geopoliittisena kilpailijana, joten kannattaa seurata tarkkaan, jatkaako Trump aggressiivista diplomatiaa Kiinaa kohtaan ja voiko tilanne johtaa kauppasotaan tai jopa aseelliseen konfliktiin maiden välillä.

Onnistuuko Trump presidenttinä?

Tämä on kysymys, johon voi esittää vain valistuneen arvauksen. Trump ei ole koskaan ole ollut poliittisessa virassa, joten ei tiedetä, miten hän sellaisessa toimii.

Uhkakuva on, että kokemattomalle Trumpille liittovaltion hallinto ja ulkopolitiikka ovat liian monimutkaisia hallittavaksi, jolloin kaikki kaatuu pöydälle ja valmiiksi Trumpin uudelle presidentille suhteellisen vähäinen suosio häviää, jolloin omakin puolue kääntyy häntä vastaan, eikä Trump saavutta presidenttikaudellaan mitään merkittävää.

En kuitenkaan pidä uhkakuvaa mitenkään väistämättömänä. Trumpilla on hallinnossaan kokeneita ihmisiä monipuolisesti eri aloilta. Trump on myös erittäin taitava käyttämään mediaa omien tarkoitusten edistämiseen ja presidenttinä hän on aina median huomion keskipisteessä, vaikkei edes provosoisi. Republikaaneilla on myös enemmistö kongressin molemmissa kamareissa ja todennäköisesti tilanne pysyy samana 2018 välivaalien jälkeenkin. Tämä helpottaa huomattavasti hallitsemista.

Trumpilla on siis avaimet onnistumiseen, vaikkei siitä tule ehkä helppoa. Trumpin kauden 100 ensimmäistä päivää tulee kertomaan paljon hänen halllinnostaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vastaus otsikon kysymykseen: Mitä tahansa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sinähän se selvänäkijä olet !

Varmaankin kannattaisi tutustua USA:n demokratiaan hieman paremmin, sillä voin vakuuttaa Nylundille, ettei maassa tehdä päätöksiä pelkästään yhden miehen toimin.

Suomalainen media nyt jostakin syystä haluaa esiin tuoda ( Nylund mukaan lukien ) ja jopa YLE:n taholta moisen perättömän vallattomuuden. Me suomalaiset voimme jatkaa tavallamme arvioiden aina, että kaikki mitä ameriikoista tulee on hapanta suvaitsevaisuudelle.

Nyt meillä on sitten varsin ei-vasemmistolainen konsortio supervalloista lukien USA, Kiina, Venäjä ja pienemmistä Britannia, Saksa, Japani, Intia, Kanada ja Australia, joten uskoisin markkinatalouden toimivan edelleen.

Kaikille ei vain riitä enää ansaintamahdolisuuksia.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"Tärkeä huomio on, että Trumpin valitsemat ihmiset edustavat pääsääntöisesti kovan luokan konservatismia"

Hyvä huomio - valitettavasti näin taitaa olla. Toinen huomio olisi, että monet edustavat lähinnä sitä yhteiskunnan rikkainta prosenttia. Eli kansanomaisuudesta ja varmaankin -tietoisuudesta ollaan kaukana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eli kansanomaisuudesta ja varmaankin -tietoisuudesta ollaan kaukana."

No mites Sipilä sitten, ilmoitti ettei kiinnosta pätkän vertaa mitä mieltä kansa on EU:sta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ilmoittiko? Häntä ei siis kiinnosta se, että suurin osa kuitenkin kannattaa Suomen EU-jäsenyyttä :-) Euro-jäsenyyden kanssa saattaa tietenkin olla enemmän vaikeuksia.

Henkilökohtaisesti pidän Sipilää huonona poliitikkona eli hauku häntä aivan mistä tahansa. Se ei ainakaan minua häiritse mitenkään.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

On poikkeuksellista, että Trump valitsee ministereiksi paljon miljardöörejä, mutta kyllä liittovaltion tasolla moni poliitikko kuuluu rikkaimpaan prosenttiin. Jenkeissä liittovaltion politiikka on selvästi elitistisempää ja kauempana kansasta kuin Suomessa tai ylipäätä Euroopassa. Jenkeissä poliitikot viettävät myös paljon aikaa rikkaiden kanssa kerjäten heiltä vaalirahaa kampanjoilleen. Se on hyvin kaukana suomalaisesta meinigistä, vaikka meilläkin on omat hyväveliverkostot.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Täysin totta, mutta tulevasta ministerikatraasta taitaa tulla historian selkeästi rahakkain.

Kiintoisaa tässä on mielestäni se, että hän oikeastaan voitti täpärästi vaalit sellaisten henkilöiden äänillä, jotka edustavat lähinnä (alempaa) keskiluokkaa ja ovat perinteisesti äänestäneet demokraattista puoluetta. Eli on olemassa suuri ristiriita hänet valtaan nostaneiden ja hänen nimityksiensä välillä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #8

Trumpin valtan nostaneet halusivat muutosta politiikaan ja Clinton nähtiin vanhan ja Obaman politiikan jatkajaksi.

Trump on muutoksen tuoja vaikka Trump on mitä on ... Huomiotavaa oli näissä vaaleissa mm eräskin alue (county) joka oli äänestänyt aina demokraatteja jopa useiden sukupolvien siirtyi äänestämään Trumpia ja republikaaneja.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala Vastaus kommenttiin #8

Amerikassa vaurauteen suhtaudutaan myönteisemmin. Moni äänestäjä koki, että menestyneenä liikemiehenä Trump saisi varmasti myös politiikassa paljon aikaan. Samalla logiikalla Trumpkin varmaan perustelee ministerivalintojaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilän kommentista voi lukea ettei häntä kiinnosta kansan mielipide eurostakaan tai yleensä mistään eli turha Trumpia on Suomessa epädemokraattiseksi haukkua.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kuka täällä on haukkunut Trumpia epädemokraattiseksi? En minä ainakaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Odotin hurmoksellista Trumpin ylistystä perussuomalaiselta, mutta tuo olikin asiallinen analyysi Trumpin tulevasta hallinnosta. Monet Trumpin henkilövalinnoista ovat kyllä melko huolestuttavia. Aika näyttää.

Toimituksen poiminnat