Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Koomikko Grillosta Italian äänestyksen lopullinen voittaja?

Italian kansanäänestys perustuslain uudistamisesta on mielenkiintoinen monellakin tapaa. Perustuslain uudistamisesta on kyse senaatin vallan merkittävästä vähentämisestä. Monien erilaisten alueiden Italiassa senaatti voi olla hyödyllinen tasapainottamaan vallankäyttöä, vaikka kaksi tasavertoista parlamenttikamaria on tehnyt Italian politiikasta sekavaa. Siksi uudistuksen vastustamista ei pidä kuitata tyhjänä populismina.

Oli kansanäänestyksen tulos kyllä tai ei, niin koomikko Beppe Grillon Viiden tähden liike voi nousta lopulliseksi voittajaksi. Jos uudistus kaatuu, pääministeri Matteo Renzi on luvannut erota, mikä voi johtaa ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. Uudistetun vaalilain takia vaalien voittaja saa enemmistön parlamenttiin ja gallupien mukaan Viiden tähden liikkeellä on tähän hyvät saumat.

Mutta hauskinta on, että jos uudistus menee läpi ja senaatin valtaa vähennetään, niin parlamenttivaalit tulee kuitenkin 2018 ja niissä Viiden tähden liike on näillä näkymin edelleen yksi voittajasuosikki. Jos puolue ne voittaa, sen on helppo muodostaa hallitus hallita, koska uusi vaalilaki tarjoaa enemmistön alahuoneessa ja senaatin merkitys on huomattavasti vähäisempi. Näin olisi suuren euromaan johdossa eurokriittinen puolue, joka on kaiken lisäksi väläytellyt kansanäänestystö Italian eurojäsenyydestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat