Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Katupartiot estämään ghettoutumista?

Viime päivinä on kiivasti keskusteltu katupartioinnista, kun eri puolilla Suomea ovat kansalaiset intoutuneet sellaisia perustamaan. Paljon huomiota herätti joensuulainen Soldiers of Odin, jonka läheiset yhteydet kansallissosialismiin herätti yleistä pahennusta kaikkea katupartiointia kohtaan.

Perussuomalaisetkin sai taas osansa kohusta, kun oikeusministeri Jari Lindströmin sanomisia tulkittiin median ja poliittisten vastustajien suunnalta tahallisesti väärin antaen ymmärtää, että Lindström antaisi jonkinasteisen hyväksyntänsä natsien partioinnille. Tuosta voi lukea, mitä Lindström itse tarkoitti (http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209595-vastaan-tai-en-sita...). 

Natsien partiointiin suhtaudun suurella epäluulolla, onhan kansallissosialismi yksi ihmiskunnan julmimmista ideologioista. Kuitenkin olen sitä mieltä, että kun katupartioinnissa noudatetaan lakia eikä otetta oikeutta omaan käteen, lisää se turvallisuutta. Porin Pormestariluodon lähiössä on katupartiointi toiminnut 2000-luvun alussa ja se on parantanut alueen turvallisuutta. Lisäksi lain puitteissa katupartiointia ei voi eikä pidä kieltää, sillä perustuslaki takaa kansalaisille kokoontumisvapauden, joka antaa oikeuden myös katupartiointiin.

Valjastetaan katupartiointi yhteiskunnan hyödyksi

Jotta katupartiointi ei lisäisi ihmisten pelkoja ja kansalaiset saisivat hyvän keinon lisätä kotikulmiensa turvallisuutta, niin katupartiointi pitäisi yhteiskunnan toimesta virallistaa. Tarkoitan siis, että kansalaisille pitäisi antaa mahdollisuus muodostaa katupartioita, jotka tekisivät yhteistyötä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa.

Eli jos jonkin alueen asukkaat kokevat turvallisuudentunteensa uhatuksi, voisivat he ottaa yhteyttä poliisiin ja aloittaa partioinnin. Tällaiset partiot eivät käyttäisi voimaa, vaan ennaltaehkäsisivät sekä estäisivät rikoksia ja rauhattomuuksia raportoimalla valvomiensa aluiden tapahtumista poliisille, joka saapuisi paikalle, jos tulisi tarvetta voimankäytölle tai muulle viranomaistoiminnalle.

Tällaisten partioiden yksi etu olisi, että kenenkään ei tarvitsisi niitä pelätä, koska ne olisivat läheisissä tekemisissä viranomaisten kanssa, mikä varmasti ehkäisisi laittomuuksia ja ylilyöntejä.

Tuleva ghettoutuminen

Suomeen saapui viime vuonna kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita ja heitä tulee mahdollisesti tulevaisuudessa paljon lisää. Lisäksi tulevat perheenyhdistämiset päälle Valitettavasti arvelen, että huonosti koulutetut kielitaidottomat ja vieraista kulttuureista tulevat ihmiset eivät sopeudu suomalaiseen yhteiskuntaan, vaan jäävät työttömiksi ja syrjäytyvät lähiöihin, jotka ghettoutuvat, kun keskiluokkaisempi kantaväestö muuttaa niistä pois. Tämä kehitys on tapahtunut monia kertoja aikaisemmin Länsi-Euroopassa, joten on kaikki syyt olettaa, että Suomi seuraa perässä.

Kirjotin aiheesta aikasemmin tässä: (http://rogerkulmala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202058-maahanmuutto-pahenta...)

Ghettojen yksi suurin ongelma on rikollisuus. Kun ghettoja alkaa syntyä suurten kaupunkien lähiöihin, kannattaisi yhteiskunnan myötävaikuttaa edelläkuvattujen katupartioiden perustamiseen, jotta alueidenasukkaat voisivat estää rikollisuuden pesiytymisen lähiöihin. Olisi tärkeää, että huumekauppa ei ghettoja valtaisi, sillä sen tuoma huumeidenkäyttö ja rikollisuus kurjistaisi alueita todella paljon ja toisi yhteiskunnalle suuria kustannuksia.

Ghettoutumien taustalla olevia taloudellisia ja sosiaalisi aongelmia ei katupartiointi ratkaise. Mutta rikollisuuden torjuminen on tärkeä tekijä ja voisi ennaltaehkäistä ghettojen alamäkeä.

Kannattaa myös huomata, että tällainen katupartiointi ei ole mitenkään maahanmuuttajavastaista, vaan se päinvastoin olisi maahanmuuttajille erittäin suuri etu. Ensinnäkin se vähentäisi maahanmuuttajataustaisten henkilöiden todennäköisyyttä joutua rikosten uhreiksi, sillä se maahanmuuttajaghettojen rikollisuuden uhreiksi joutuvat entien ghettojen asukkaat itse. Lisäksi katupartiot tarjoavat myös maahanmuuttajataustaisille ihmisille mahdollisuuden suojella oman asuinalueensa turvallisuutta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Suomessa ei yhäkään ole vieläkään ghettoja ja hyvä niin. Asuttamispolitiikka pitää tulevaisuudessakin samana, kun uusia asuinalueita rakennetaan sinne pääsevät muuttamaan ihmiset eri sosiaaliluokista.

Itse viihdyn täällä missä nyt on kaikkia maailman kieliä puhuvia immeisiä. Tottakai välillä ristiriitoja tulee tietyistä pikkuasioista, mutta kenenpä kanssa ei tulisi kun tiiviisti asutaan yhdessä. Jokseensakin nämä ristiriidat ovat ratkottavissa ihan puheella eikä millään päämäärättömällä raivoamisella.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Tarkoitat siis että turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat lähtisivät partioimaan ja mukaan myös kantaväestö? Ihan hyvä ajatus, mitä enemmän kanssakäymistä eri ryhmien välillä sitä parempi.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Huumeet (kaikki ml kannabis) taikka ns. ghettoutuminen sinänsä eivät ole ongelma.

Alla on linkissä videokuvaa Hampurin St. Paulin Große Freiheitilta, jossa enimmät St. Paulissa nyt ilmoitetusta 70 päällekäymisestä ja kourimisesta tapahtuivat. Mitä katupartio tilanteessa tekisi?

Videolla ei näy väkivaltaa naisia kohtaan, kun ei näy naisia ollenkaan vaan pelkkiä miehiä. Ambulanssinkin on erittäin vaikea päästä väkijoukon läpi. Yleensä kantaväki aina antaa tietä ambulansseille ym.

Ihmisen olisi mahdotonta päästä kulkemaan, joten ymmärtää että väkijoukon keskellä kourimisen kohteeksi joutuneen naisen on mahdotonta päästä minnekään. Große Freiheitilla ei kuulu olla tällaista. Ihmisten pitää voida liikkua. Jos tämä toistuu ja jatkuu, sitten ei tule asiakkaita.

Hamburger Abendblatt St. Pauli Blog BLAULICHT / FREITAG, 08.01.2016 – „Video der Silvesternacht auf St. Pauli“, http://st.pauli-news.de/blaulicht/video-der-silves...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kansanedustajamme ovat kateissa, jos sallivat, ulkoistavat järjestyksenpidon yksityisille järjestöille. Jos näin on, voidaan poliisilaitos nykymuodossaan lopettaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomeen pitäisi saada lisää poliiseja eikä mitään katupartioita. Nykyinen Poliisiammattikorkeakoulu tulisi lakkauttaa, ja tulisi siirtyä kurssimuotoiseen koulutukseen. Näin tehden saataisiin riittävästi lähipoliiseja.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ihan hyvä ajatus katupartiot. Tasapuolisuuden vuoksi pitää olla kantaväestöllä omansa ja muuttajilla omat partiot, valkoiset käsivarsinauhat ja vaikkapa punaiset:)

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Pienten kaupungien kaupunginosia on helpompi katuvartioida kuin suurten keskusten, joihin maahanmuuttajat keskittyvät. Jos jollain alueella asuu esim. puolet ulkomailta tulleita, niin katupartioon lähteminen voi olla jo turvallisuusriski paikalliselle kantiselle. Huumekauppaan liittyy suuret rahat, väkivalta ja aseet - onnea vain niille, jotka lähteävät toppatakkiin varustautuneena estämään tätä toimintaan. Pienemmässä kaupungissa estäminen on helpompaa, koska ongelmat ovat suhteellisesti pienempiä. Ihmiset huomaavat pian, että katupartioinnin sijaan on järkevämpää vain muuttaa pois rauhallisemmalle alueelle.

Toimituksen poiminnat