Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Soinin ja persujen ministerisalkuista

Tänään julkaistiin Juha Sipilän hallituksen hallitusohjelma ja myös perussuomalaisten ja  kokoomuksen ministerien nimet. Halllitusohjelma näyttää alusvasti hyvältä. Näillä keinoilla on mahdollista saada isänmaa nousuun, vaikka toteuttamisesta tuskin tulee helppoa. Perussuomalaisten 20 vuoden oppositiotaival päättyy ja meistä tulee salonkikelpoinen hallituspuolue. Tämä on oikea ratkaisu, vaikka EU- ja maahanmuuttopolitiikassa emme saaneet kaikkia tavoitteita läpi.

Soinin päätös ottaa ulko- ja Eurooppaministerin salkku on nostanut paljon kritiikkiä mediassa ja tulevassa oppositiossa. Kieltämättä valtiovarainministerin salkku on painava, mutta niin myös ulko- ja Eurooppaministerin salkku.

Suomen turvallisuuspoliittinen ympäristö on kireämpi kuin kertaakaan kylmän sodan tai ehkä jopa 1940-luvun vaaran vuosien jälkeen. Kreikka on lähellä irrota ikuisesta ja jakamattomasta euroalueeesta ja Iso-Britannia järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä. Äänestystä edeltää tiukat neuvottelut EU:n olemuksesta ja vallan palauttamisesta jäsemaihin Brysselistä.

Edellä sanotun perusteella Soini salkku antaa paljon valtaa ja vastuuta. Varsinkin kun Soini on puhunut paljon EU:n liittovaltiokehityksen pysäyttämisestä ja vallan palauttamisesta Brysselistä. Eurooppaministerinä Soini pääsee edustamaan Suomea niissä neuvottelupöydissä, joissa näistä asioista päätetään.

On tullut monta vuotta sitten selväksi, että median ja vasemmiston mielestä persut tekevät aina väärin, riippumatta siitä, mitä persut itse asiassa tekevät. Nyt sitten (tuleva) ulkoministeri Soini maailma matkatessaan pakenee vastuuta.

Muiden persuministerien kohdalla vastuun pakoilusta puhuminen on vaikeaa. Puolueen varapuhejohtajien Jussi Niinistön ja Hanna Mäntylän valinnat ministereiksi olivat itsestään selviä heidän asemansa puoluejohdossa ja myös henkilökohtaisten vahvuuksien takia.

Mäntylä saa vastuullisen ja vaikean tehtävän lähteä vetämään soteuudistusta yhdessä muun hallituksen kanssa. Edellisellä vaalikaudella tässä hankkeessa epäonnistui sekä hallitus ja koko eduskunta. Jussi Niinistön ministerialan tärkeyden ymmärtää varmasti jokainen tässä turvallisuuspoliittisessa tlanteessa.

Jari Lindströmin valinta työ- ja oikeusministeriksi paljastaa Sipilän tavoitteen ministerien määrän vähentämiseksi virheeksi. Entinen paperityötehtaan työntekijä Lindström on erinomainen valinta työministeriksi, varsinkin kun hänellä on kokemusta siitä, millaista on olla työtön.

Mutta jos ollaan rehellisiä, niin ei Lindström ole sopiva oikeusministeriksi koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella. Minusta olisi ollut parempi, että työministerin ja oikeusministerin salkut olisivat olleet erillisä. Mutta kun haluttiin, että tehtävät yhdistetään, niin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindström oli sopivin persu tehtävään.

Vielä lopuksi lex Vennamon kumoamisesta. Median mukaan Soini haluaa varautua puolueen hajoamiseen. Media on povannut vuosia, että persut hajoavat soinilaisiin halla-aholaisiin ja ties millaisiin kuppikuntiin. Tämä väistämätön hajoaminen on vielä kaukana, kun kukaan merkittävä persuvaikuttaja ei ole kritisoinut hallitukseen menoa, ei Halla-aho eikä kukaan muukaan.

Lex Vennamo kumottiin, koska yli 40 vuoden takaiset tapahtumat ovat hyvin entisten SMP:läisten muistista ja vääryys haluttiin korjata vuosikymmenten jälkeen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Elijas Bijur

Olipa valtiotieteen ylioppilaalta värikäs tai värittynyt juttu. Ei tuolla analyysitasolla vielä edes kandiksi kelpaa!

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Mainiota Kulmalan henkilöön menemistä ja väheksyntää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näin ennakkoon katsottuna PS:n ministerivalinnat ovat onnistuneita. Olisin ehkä itse valinnut Sampo Terhon kuitenkin puolustusministeriksi. Lindströmillä uskon olevan hyvät mahdollisuudet menestyä ministerinä. Ministerin tehtävä ei välttämättä edellytä minkään toimialan erikoisosaamista.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Maalaisjärjellä ja yhteistyökyvyillä sitä pärjäilee...

Jouni Peltoniemi

"Halllitusohjelma näyttää alusvasti hyvältä. Näillä keinoilla on mahdollista saada isänmaa nousuun, vaikka toteuttamisesta tuskin tulee helppoa. "

Laskepa, paljonko tämä hallitus aikoo leikata koulutuksesta, tieteestä ja muusta sivistyksestä. Tule sitten kertomaan, mistä se isänmaan nousu syntyykään?

Jukka Nieminen

Tää on vaan raakaa realipolitiikkaa. totuus on se, että suomihan ei nouse mihinkään ilman venäläisrahaa. ja ilmiselvää on että Keskusta alkaa ensitöikseen rakentaa suhteita siihen suuntaan.

Sen näkee siitä että Soinista tehtiin ulkoministeri. Vanha kunnon euro-skeptikko joka alkaa kalvamaan EU:n yhtenäislinjaa - seikka joka on pantu mielihyvällä Kremlissä merkille. Stubb olisi ollut liian riski tyyppi, koska hänen EU-politiikkansa on puhdasveristä ajopuu-myötäilyä Brysselin suuntaan ja taannoiset Georgia-lausunnot hiertävät välejä vielä pitkään.

Ei tää tän kummempaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Persut saivat mielestäni juuri oikeat ministeriöt (sisäministeriö tosin jäi pois, mutta kaikkea ei voi saada). Oikeusministeriin kohdistuu ehkä suurimmat odotukset. Ehkä nyt viimeinkin väkivalta- ja seksuaalirikoksista jaettavat tuomiot viimeinkin saadaan vastaamaan yleistä oikeuskäsitystä - hallitusohjelmaankin tämä on kirjattu.

Mäntylä pystyy vaikuttamaan harjoitettuun maahanmuuttopolitiikkaan kaikkein parhaiten, kun sosiaaliturvajärjestelmää muutetaan. Vetovoimatekijät poistamalla saavutettaisiin tilanne, jossa turvapaikan hakijoina olisi vain oikeita pakolaisia, eikä sosiaaliturvashoppailijoita.

Toimituksen poiminnat