Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Persujen munaton europolitiikka ja ECR

Tänään Hesarin gallupissa Perussuomalaiset saivat 16,1% kannatuksen ja puolue oli neljänneksi suosituin. Yksi merkittävä tekijä alhaiselle kannatukselle on mielestäni puolueen epäselvä eurolinja. Puolueen edustajat kyllä kritisoivat euroa ja sen aiheuttamia ongelmia, mutta uskottavaa ratkaisua ongelmaan, eli Suomen eroa valuuttaunionista, ei puolue ole suostunut esittämään. Jos puolue alkaisi rohkeasti ajamaan paluuta markkaan, perussuomalaiset pääsisivät taas poliittisen keskustelun keskiöön ja siten kannatus lähtisi taas nousuun. Miksi siis puolue ei suostu euroeroa esittämään? Halutaanko varmistaa hallituspaikka varovaisella politiikalla? Sillä tiellä päädytään ensi vaalikaudella porvareiden leikkauspolitiikan takuumieheksi.

Sitten on Perussuomalaisten europarlamenttiryhmä ECR, joka äänestää europarlamentissa uuden komission luottamusäänestyksessä tyhjää. Brittikonservatiivit eivät halua äänestää komissiolle epäluottamusta, koska komission 28 komissaarista yksi on konservatiivien oma lordi Hill. Tämä siitä huolimatta, että komissio ajaa samaa vanhaa federalismi-politiikkaa kuin aiemmat ja se on täynnä epäpäteviä komissaareja. Paras esimerkki epäpätevästä komissaarista on Suomen Jyrki Katainen, jonka politiikka velkaannutti massiivisesti Suomen julkista sektoria ja jonka seitsenvuotisen valtakauden jälkeen Suomen bkt oli pienempi kuin sen alussa. 

En väitä, että ryhmänvaihtaminen oli perussuomalaisille väärä päätös. Ukipin mepit EFDD-ryhmässä ( ent. EFD) laiskottelivat veronmaksajien rahoilla, joten ei sekään kovin sopivaa seuraa ollut, vaikka heidän kriittisyytensä EU:hun oli aidompaa ja vahvempaa. Ei minulla kuitenkaan mitään Ukipia vastaan ole. Toivon että Farage johtaa "kansan armeijan" ensi keväänä Britannian vaaleissa veret seisauttavaan jytkyyn. Parempi he kuin konservatiivit, joiden johtajan David Cameronin säällittävän munaton EU-politiikka on Ukipin menestyksen taustalla. 

ECR-ryhmä on oikea ryhmä persuille, vaikka sen maltillinen EU:n uudistamislinja ei kelpaa malliksi puolueellemme. Siellä on kuitenkin aidosti eurokriittisiä maadelegaatioita, kuten Tanskan Kansanpuolue ja Alternative für Deutschland. Uskon myös että ECR:llä on myös vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa europarlamentissa päätettäviin asioihin, kun EFDD:n vaikutusmahdollisuudet ovat lähellä nollaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

ECR:n kriittisyyden, tai sen puutteen, tasosta kertoo, että sekä vihreiden että laitavasemmiston ryhmät äänestävät komissiota vastaan.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Suosittelisin kirjoitustasi, jos olisit kritiikissäsi ollut johdonmukainen karvaaseen loppuun asti. Nyt en voi kuin ihmetellä johtopäätöstäsi "ECR- ryhmä on oikea ryhmä persuille..." vaikka, sekä ennen tätä lausetta, että tämän lauseen lopussa perustelet, että se ei sitä ole.

Tämä kuulostaa samalta, kuin useiden meidän "eurokriitiikojemme" puheenvuotot . He ensin kertovat, että euroon mukaan meneminen oli suuri virhe, euro kuristaa meidän vientiteollisuutemme, estää meitä korjaamasta talouttamme, muuten kuin nuijimalla kansa sisäisellä devalvaatiolla henkihieveriin ja sen jälkeen he kuitenkin ilmoittavat, ettei ratkaisu ole eurosta eroaminen. Miksei? Perusteluita ei ole kuulunut. Ja mikä sitten ON ratkaisu. Pitkitetty joukkoitsemurha?

Aivan vain tiedoksi: minä en pudoonnut teidän äänestäjälistaltanne, tämän parlamenttiryhmän valinnan perusteella. Olitte sitä ennen jo pettäneet luottamukseni niin monta kertaa. Aika moni muu sen sijaan äänesti jaloillaan tuossakin kohtaa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

ECR:n nimissä tehdyt esitykset voivat vaikuttaakkin johonkin, EFDD:n riveistä tulevat ehdotukset kaadetaan kategorisesti. Suomen etu on vaikutusvalta unionissa (koska riittävää enemmistöä eroamiselle ei Suomesta löydy)

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tämä on taas niitä sekä-että kysymyksiä, eikä joko-tai kysymys.

On täysin mahdollista samaan aikaan sekä olla mieltä että Suomen pitäisi erota eurosta, kun että pyrkii saamaan aikaan parhaat mahdolliset linjaukset maamme edun kannalta siinä tilanteessa kun Suomi ei nyt kuitenkaan ole akuutisti eurosta eroamassa. Koska eihän se ole, sanoivatpa perussuomalaiset mitä tahansa.

Vertaisin tätä pääministerin nato-puuhaan. Jokainen tietää että Stubb on natomies ja veisi maamme natoon heti kun voisi. Kuten moni muukin kokoomuksen sisäpiirissä. Mutta he eivät tällä hetkellä voi tavoitettaan täyttää, koska asialla ei ole kansan eikä eduskunnan enemmistöä takanaan.

Miten kuitenkin voi olla niin, että kaikki ymmärtävät Stubbin oikeasti olevan natomies, eikä kukaan kokkari itke julkisesti että miksei puolue ota napakampaa kantaa?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Tuollekaan heitolle, "...riittävää enemmistöä eroamiselle ei Suomesta löydy", en ole perusteluja löytänyt. Ei kai sille voi löytyä enemmistöä , sen enempää kuin vähemmistöäkään, jos kukaan ei sitä uskalla tarjota. Te huijasitte (tai ainakin puolueen johto huijasi, osa kenttäväestä kai vilpittömästi uskoi asiaansa) viime vaalien edellä, että ajaisitte EU-eroa. Ja mikä oli tulos. Historiallinen loikka pienpuolueesta kolmen suuren joukkoon. Mistä kuvittelette sen johtuneen. Kauniista pärstäkertoimistanne, vai?

Älkääkä nyt helkkarissa taas kerran raijatko jotakin Kokoomuksen tilaaman gallupin tulosta näytille, kuin kissa hiirenraatoa. Se kissa sentään on oikeasti tappanut sen hiiren.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #5

Jos euroero saataisiin kansanäänestykseen, sen läpimenolle olisi hyvätkin mahdollisuudet, EU eron osalta kyse lienee kolikonheitosta.

Ongelma on, ettei sellaista äänestystä saa aikaan, ennenkuin eduskuntaan saadaan asiaa ajava enemmistö, eikä sitä ihan oikeasti ole näköpiirissä.

Minunkin mielestäni molempia asioita tulisi pitää enemmän esillä PS:n ohjelmassa, mutta ihmisten tulisi myös ymmärtää realiteetit siitä mikä todennäköisyys näillä on toteutua PS:n kannatuksen ollessa alle 50%.

EU sinne tai tänne, mutta euroerolla alkaa olla kiire. Jos tästä katastrofista lähdetään, on lähdettävä ensimmäisenä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

"EU sinne tai tänne, mutta euroerolla alkaa olla kiire. Jos tästä katastrofista lähdetään, on lähdettävä ensimmäisenä."

Tästä puolueen kannattaisi pitää isompaakin ääntä ja perusteluineen, joita ei ole vaikea löytää, nyt on vaikutelma ettei ainakaan PS puolueena vaihtaisi euroa mihinkään vaikka jotkin yksittäiset edustajat ovat kainoja toiveita esittäneet.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

No tuosta viimeisestä lauseesta olemme täysin samaa mieltä. Ja siitä, että PS:n kannatus on alle 50% prosenttia, minä vain lisäisin siihen sen, että se ei näillä askelmerkeillä tule kuin alenemaan, kun entiset äänestäjät ja potentiaaliset kääntyvät etsimään muualta jotakin pelastusta pois koko tästä katastrofista, niin kauan kuin vielä on jäljellä jotain pelastettavaa. Ja suuri joukko niitä, joilta takinkääntönne vei lopunkin uskon koko systeemiin liittyy nukkuvien puolueeseen. Viikon vinkki (sopisi varteenotettavaksi myös kaikille muillekin puolueille, siis tarkoitan tosiaan kaikille, myös omalleni): ensinmäinen ja välttämätön askel menestykseen on rohkean rehellinen itsekritiikki.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Roger,

kaikella blogi-ystävyydellä rohkenen olla asiasta aivan omaa mieltäni.

En usko tavallisen äänestäjän päällimmäisenä välittävän mihin ryhmään kukin Brysselissä kuuluu.

Eikä jytky perustunut persujen ansioihin; kun ei niitä ollut olemassakaan. Jytky oli ennen muuta protesti kepun sekoilulle ja demarien oikeistopolitiikalle.

Protestiliikkeille on tyypillistä pikanousu ja hiipuminen. Protestoijillakin on lyhyt poliittinen muisti; he palaavat kotiin, kuten kepulla on selvästi tapahtunut.

En pidä suurena ihmeenä, jos persujen kannatus kevään vaaleissa on 12-13%. Mielestäni se on hyvä tulos.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Kiitos Roger!

Olen iloinen ja hyvilläni avauksestasi! On hienoa että nuori perussuomalainen uskaltaa tuoda myös oman puolueen linjauksissa olevia epäkohtia esille. Olet aivan oikeassa siinä, että puolueen linja euroasiassa on epäselvä. Kritiikkiä on helppo esittää, mutta ne syyt eivät poistu ilman konkreettisia ratkaisuja.

Puolueen johdon pitäisi esittää ratkaisuja, mutta se ei tee sitä, koska Audin takapenkki tuntuu houkuttelevalta....

Anne Lindell

Kristiina ... olet oikeassa. Sinä ja minä olemme kuin kaksi marjaa. Jok´ikinen puolue Suomessa on sisäisen suursiivouksen tarpeessa. Nyt on peiliin katsomisen aika.

Puolueohjelmat ovat täynnä poliittistä höttöä - liirunmaalrumeita kansallisesta hvyivoinnista, tasa-arvosta ja siitä kuinka pitää pitää huolta vähempiosaisista ja syrjäytyneistä ja ties mistä .... USH! Korulauseita ja kauniita sanoja, mutta päättäjille ne ovat vain yksi keino sumuttaa kansaa, kusta silmään, jotta me emme näkisi miten vähän oikeastaan poliitikot tekevät hyvinvointimme eteen - jos tekevät mitään - tihutöitä tähän asti. Oma itse on heille tärkein, eli hulppea palkka ja uraputki. Kansan hyvivoinnista viis veisataan.

Kansa on valmis uhrautumaan, jos tarve niin vaatii (vert. "Talvisodan henki"), mutta me emme suostu kurjistamispaketteihin (siäiseen devalvaatioon) vain siksi, että EU:n ja rahamaailman valtaeliitti saa kylpeä rahassa ja korruptio ja hyvävelisyteemi rehottaa. Oksettaa, että päättäjät kehtaavat meiltä edes tällaista vaatia.

Me suostumme alentamaan palkkojamme ja tinkimään saavutetuiosta etuuksista, jos lähdemme ulos EU:sta ja eurosta ja unohdamme Naton. Me haluamme rakentaa tulevaisuutta lapsillemme ja lastenlapsillemme. Emme halua orjuuttaa heitä tulevan Liittovaltion kahleissa. Näin on jämtti!

Timo Soini on pettänyt kansan ja sulkenut korvat kansan tahdolle. Soini on lähentynyt muita puolueita konsensuksen merkeissä (mitä se nyt sitten tarkoittaakin), koska hän haluaa vähintäänkin hallitukseen.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Erinomainen blogi. Kulkee ainakin samaa suuntaa omien ajatusteni kanssa,, vaikka olenkin sitoutumaton.

Jo EU-ryhmää valitessa olin sitä mieltä, ettei ECR ole oikea ryhmä persuille. UKIP olisi ollut pitkän päälle parempi ja uskottavampi.

Olen myös pettynyt persujen "liukumiseen" suorastaan euro-ystävälliseksi puolueeksi, ainakin jos katsomme Soinin toimia.

Koska persut on saavuttanut asemansa protestipuolueena, tulisi sen sellaisena pysyä.

Mutta Soinin hallituskiima johtaa persut ehkä n. 12 % -15%: n Kokoomuksen ja Keskustan apupuolueeksi. Tai puolue jää mitä todennäköisimmin hallituksen ulkopuolelle mutta yllämainitulla kannatuksella ja riutuu pois.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Persujen epäselvään linjaan kohdistuva kritiikki on monelta osin perusteltua, mutta on pientä liioittelua sanoa, että "ECR" olisi äänestänyt tyhjää. Suurin osa briteistä kyllä äänesti, koska heillä oli pakkomielle saada Hill komissaariksi.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

Ainakin ECR:n omilla nettisivuilla sanotaan ryhmän äänestäneen tyhjää: "Explaining why the European Conservatives and Reformists Group abstained in today’s vote on the new European Commission, ECR Chairman Syed Kamall said that the structure of the new commission was positive and he liked many of the priorities that it has been set, but that there are some new Commissioners that have been below par." (http://ecrgroup.eu/news/kamall-ecr-weighs-up-posit...) Tai miten tuon nyt suomentaa. Ainakaan ECR:llä ei ollut yhteistä ja selvää kantaa. Britannian konservatiivimeppien kyllä-ääni komissiolle kostautuu varmasti Cameronille sisäpoliittisesti. Konservatiiveissa on vahva sisäinen EU-vastainen oppositio ja Ukip kasvattaa jatkuvasti kannatustaan ja uskottavuuttaan.

Toimituksen poiminnat