Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Jouluvaalit olisivat paras lahja Suomelle

Tänään Vihreät ilmoitti odotetusti jättävänsä hallituksen, kun hallitus päätti viedä Fennovoiman täydennyshakemuksen Eduskunnan hyväksyttäväksi. Tämän seurauksena Aleksander Stubbin hallituksella on vain hyvin niukka enemmistö Eduskunnassa. Hallituspuolueilla on 101 kansanedustajaa opposition 98 vastaan, kun puhemiestä ei lasketa mukaan.

Pääministeri Aleksander Stubb vakuutti hallituksen olevan toimintakykyinen Eduskunnan kyselytunnilla ja sai vastaukseksi naururemakan salista. Tämä kertonee tilanteesta paljon. Niukan enemmistön takia hallituspuolueiden kansanedustajien on oltava salissa äänestysten aikana ja voi hyvin käydä niin että hallituksen lakiesitykset kaatuvat Eduskunnassa joskus. Ainakin edustajien ulkomaanmatkailun odotetaan vähenevän. Mikäli hallitus häviää luottamusäänestyksen, se on Stubbin hallituksen tarun loppu, sillä tässä vaiheessa vaalikautta ei uutta hallitusta aleta kokoamaan.

En kuitenkaan usko näin käyvän. Hallituspuolueiden johtajat sanoivat tänään sitoutuvansa jatkamaan hallituksessa ensi kevään eduskuntavaaleihin saakka ja koska vaikeat päätökset on tämän vaalikauden osalta tehty, niin hallitus voi toimia käytännössä toimitusministeristönä. Uskon että ryhmyrit varmistavat, että luottamusäänestyksissä hallituksen kansanedustajat ovat paikalla salissa. Kuitenkin opposition välikysymykset ovat jännittävimpiä kuin vuosikymmeniin.

Tilanne on suomalaisessa politiikassa uusi. Nykyisen perustuslain aikana, jossa pääministerille on siirretty valtaa paljon presidentin kustannuksella, on ollut vain tukevapohjaisia enemmistöhallituksia, eikä yhtään vähemmistöhallitusta. Siksi ei ole ennakkotapausta, miten tällaiset tilanteet käytännössä etenevät. Kannattaa huomioida, että presidentin asema nyky-Suomen sisäpolitiikassa on lähinnä seremolliallinen. Presidentti Niinistö on kaukana sieltä, missä oikeat päätökset niin hallituksen politiikan kuin koostumuksen suhteen tehdään. Presidentti voi vain hajottaa Eduskunnan, kun pääministeri sitä pyytää.

Minusta Stubbin pitäisi tehdä juuri niin. Suomen talous on lamassa, joka alkoi jo vuonna 2008, Venäjä sotii Ukrainassa, euro on osoittautunut "vuosisadan virheeksi" ja Kataisen hallitus epäonnistui pahasti tarvittavien rakenneuudistusten toteuttamisessa. Suomi tarvitsee uuden toimintakykyisen hallituksen, jotta isänmaamme selviytyy haasteista. Toimintakykyinen hallitus voidaan muodostaa vasta seuraavien vaalien jälkeen, joten niitä pitää aikaistaa niin, että ne käytäisiin ennen joulua ensi vuoden huhtikuun sijasta. Ei ole mitään järkevä pitää Suomea kuukausia poliittisella tyhjäkäynnillä. Toimintakykyinen hallitus olisi mitä parhain joululahja Suomen kansalle.

Suomessa on totuttu vakaiden enemmistöhallitusten aikana, että Eduskunta istuu täydet neljä vuotta ja vaalit ovat ennalta sovittuna ajankohtana. Tämä ei ole universaali kansainvälinen normi. Esimerkiksi Britanniassa ja Tanskassa pääministerit määrävät vaalien ajankohdan. Tähän myös antaa Suomen perustuslaki pääministerille mahdollisuuden yhdessä presidentin kanssa. Stubbin hallitus voi selvitä ensi huhtikuulle, mutta hän voisi muuttaa Suomen poliittista kulttuuria. Olisi paljon parempi jos vaalit käytäsiin silloin kun niille on tarve.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat