Roger Kulmala Kansallismielistä ajattelua

Suomi ulos kauppasodasta!

Kun Malaysian Airlinesin lentokone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa mitä ilmeisemmin Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien toimesta, jyrkkeni länsimaiden asenne Venäjäää kohtaa ja aikaisempien lähinnä symbolisten pakotteiden jälkeen Venäjää vastaan kohdennettiin talouspakotteita, joilla on jo laajempia vaikutuksia. Putinin Venäjä ei pakotteista hätkähtänyt, vaan kielsi elintarviketuonnin kaikista pakotteita asettaneista länsimaista. Pakotekierre tuskin pysähtyy tähän, sillä Yhdysvallat ja  EU:n komissio ovat jo puhuneet vastapakotteiden vastapakotteista ja Venäjä on vihjaillut ilmatilansa sulkemisesta länsimaiden lentoyhtiöiden läpikulkulennoilta. Voidaan siis todeta, että käynnissä on kauppasota lännen ja Venäjän välillä.

Suomi on mukana muiden EU-maiden kanssa mukana Venäjä-vastaisista pakotteista ja Venäjän vastapakotteet koskevat myös Suomea. Tämä on merkittävä tapahtuma Suomen ulkopoliittisessa linjassa, sillä Suomi on ensimmäistä kertaa eri puolella pöytää Venäjän kanssa kansainvälisessä konfliktissa sitten jatkosodan päättymisen eli seitsemäänkymmeneen vuoteen. Kannatattaako Suomen sitten olla mukana kauppasodassa lännen leirissä. Mielestäni ei, sillä en näe Suomen hyötyvän oikein mitenkään, mutta haitat ovat hyvin selkeät ja mittavat.

Taloudelliset haitat ovat hyvin helposti havaittavissa. Elintarviketuontikielto iskee erityisesti Valioon, joka todennäköisesti joutuu tekemään henkilöstövähennyksiä. Venäjä on väläytellyt läpilentokieltoja ilmatilansa halki länsimaisille lentoyhtiöille. Kun kauppasota kiihtyy, niin tämä tultanee toteuttamaan. Teko olisi todenäköisesti kohtalokas jo vaikeuksissa olevalle Finnairille, jonka liikevoittomalli perustuu lyhyille lennoille Aasiasta Eurooppaan siperian halki. Kannattaa muistaa, että maakuntakenttien toiminta rahoitetaan Helsinki_Vantaan lentokentän tuotoilla. joten jos liikenne merkittävästi vähenee Helsinki-Vantaalla, sen seurauksena maakuntakenttiä tultaisiin varmaan sulkemaan. Lisäpakotteilla ja niiden vastapakotteilla on varmasti paljon vaikutuksia kauppasodan edetessä Suomen talouteen. Vielä ei tiedetä millaiseksi ne muodostuvat, mutta kun Suomen valtion velka ylittää sata miljardia ja Suomen bkt on laman seurauksena vieläkin pienempi kuin vuonna 2008, niin Suomen talous ei yksinkertaisesti kestä enää takaiskuja. Sen takia Suomen pitäisi irtautua välittömästi Venäjä-pakotteista ja keskittyä hoitamaan omia taloudellisia ongelmia ja jatkaa venäläisten kanssa molempia osapuolia hyödyntävää taloudellista kanssakäymistä.

Pakotteita ja eskaloituvaa kauppasotaa on perusteltu, sillä että Putinin aggressiivinen ulkopolitiikka pitää pysäyttää ja Venäjäjlle pitää antaa viesti, että sen toimia Ukrainassa ei pidä hyväksyä. Venäjän toiminta Ukrainassa on tuomittavaa, mutta minä en usko eikä oikeastaan moni asiantuntijakaan usko pakotteiden vaikuttavan Venäjän toimiin Ukrainassa. Arvioin, että kauppasodalla on suuria ja kielteisiä vaikutuksia Venäjän talouteen, mutta jos Venäjä taipuisi lännen edessä nyt, se antaisi viestin, että länsi voisi ohjata taloudellisella voimalla Venäjän politiikkaa. Tämä ei varmasti sovi Putinin suunnitelmiin Venäjän globaalin suurvalta-aseman palauttamisesta. Kauppasotaa erityisesti ajaa Yhdysvallat, jonka motiivina on Venäjän heikentäminen ja hiipuvan amerikkalaisen hegemonian puolustaminen maailmanpolitiikassa. Yhdysvallat on maailmanpoliisi, joka noudattaa kansainvälistä lakia vain silloin, kun se sille sopii. Esimerkkejä riittää paljon, mutta tässä mainittakoon laiton hyökkäys Irakiin ja ihmisoikeuksia räikeästi loukkaava Guantanamon vankileiri. Lännessä on arvioitu ja toivottu että Venäjästä tulisi maailmanpolitiikan hylkiövaltio. Näin ei ole käymässä. Päinvastoin Venäjä on mukana tiivistii BRICS-maiden yhteistyössä, josta esimerkkinä toimii kilpailevien intistuutioiden perustamien lännen dominoimille IMF:lle ja maailmanpankille.

Koska Venäjä ei ole aikeissa perääntyä Ukrainassa kauppasodan takia, niin pienen Suomen uhraukset jäävät merkityksettömiksi. Vaikka Ukraina on maantieteellisesti suhteellisen lähellä Suomea, ei sitä voida laskea kuitenkaan Suomen lähialueeksi. Parhaiten Suomi edistäisi vakautta ja turvallisuutta lähialueillaan eli Itämerelle panostamalla omaan puolustukseensa ja pysymällä suurvaltapolitiikan ulkopuolelle. Nyt tilanne on päinvastainen, oman puolustuksen uskottavuus ollaan menettämässä alhaisen puolustusbudjetin takia ja Suomi hyvin tiukasti Venäjä-vastaisessa länsileirissä.

Suomi on pieni maa, eikä meidän pidä ottaa liikaa vastuuta koko maailman asioista. Oma talous ja oma puolustus kuntoon, niin sillä Suomi pärjää.

Kirjoitukseni Ukrainan kriisin kehittymisestä: http://rogerkulmala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/173272-en-ole-yllattynyt-ukrainan-kriisin-kehityksesta

Perussuomalaisten Nuorten kannanotto Puolustusbudjetin korottamisesta 50 prosentilla: http://www.ps-nuoret.fi/uutiset/puolustusmaararahoja-on-korotettava-50-prosentilla

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Siinäpä se, vaikka minäkin olen Venäjävastainen (en venäläisvastainen), en ymmärrä pakotteita, joiden teho aiottuun tarkoitukseen on olematon. Lisäksi pakotteet heikentävät meidän talouttamme aikana, jolloin Suomeen pitäisi saada lisää rahaa sisään, jotta voimme varustautua tulevaisuudessa häämöttäviin uhkiin.

Pakotteet olisi pitänyt asettaa välittömästi Krimin valtauksen jälkeen ja samalla tukea Ukrainaa voimakkaasti alueen takaisinsaamiseksi, nyt kyseessä on pelkkä moraalisen hyvänolon ostaminen todellisen turvallisuuden kustannuksella.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Puolueettomuus on ideana kaunis.

Tässä ikävässä tapauksessa pakotteiden ulkopuolelle jääminen ei olisi Venäjän rajanaapurilta puolueettomuutta vaan selkeä kannanotto ja osallistumista suurvaltapolitiikkaan yhtä kaikki. Ihan riippumatta miten se nähdään ja koetaan meillä. Miten se nähdään ja koetaan muualla?

Sellaisen vaihtoehdon ajaminen on puolueelta ok, mutta jos joku maamme poliitikoista ei tätä tajua, ei ole mielestäni edellytyksiä jatkaa tehtävässään. Kysymyksessä on nimenomaan kannanotto. Nyt ei eletä Neuvostoliiton aikaa enää. Tosiasioiden tunnustaminen ei ole aina mukavaa.

Toki äänestäjät sitten aikanaan päättävät, minkä linjan valitsemme. Vaalien kautta asia on kansalaisten käsissä.

Hyvähän tällaisiakin on miettiä.

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Suomettuminen elää ja voi hyvin perussuomalaisissa.

Käyttäjän RogerKulmala kuva
Roger Kulmala

En näe sitä suomettumisena, jos Suomi tekee itsenäisesti päätöksiä oman etunsa mukaisesti ilman ulkopuolisen tahon painostusta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ja tuolla määrittelyllä suomettuminen on syntynyt ja elää erittäin hyvin Kokoomuksessa. Tosin myös demareissa Lipposlaiset ovat ansioituneet "EU ensin ja mulle joku kiva palkintovirka"-tyylillään.

Toimituksen poiminnat